2024. 06. 19. szerda

Gyárfás
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

Még mindig a budapesti Kunigunda útján vannak az ellenzéki képviselők

Szél Bernadett és Hadházy Ákos független országgyűlési képviselők még mindig a budapesti Kunigunda utcai MTVA székház közelében vannak egy másik épületben és nem tágítanak addig, míg a hírhamisító Papp Dániel vezérigazgatóval nem tárgyalhatnak.

Naponta kétszer valói hírek címmel a két képviselő tájékoztatást ad az ország fontos, ám a közmédia által elhallgatott hírekről. A képviselőkkel kapcsolatos jogi álláspontok sokfélék, de mi a következőket gondoljuk a történések során tapasztaltakról.

Az, hogy Papp Dániel mégis lejött a két képviselőhöz annak lehet a következménye, hogy elolvasták a törvényt és rájöttek, formálisan nem tehetik meg, hogy a döntésre jogosult vezető ne álljon szóba  a képviselőkkel. Az más kérdés, hogy ez Papp részéről csupán egyoldalú pofavizit volt, nem hallgatta meg a képviselőket, folyton azt hajtogatta, hogy írásban tegyék fel a kérdéseiket.

Nem tudunk olyanról, hogy egy törvényi jogkört, az országgyűlési képviselők jogállását, lehetne korlátozni egy belső utasítással. Belső utasítás nem lehet ellentétes jogszabállyal, ezt az utasítás (szabályzat) jóváhagyójának kellene észlelnie, ha ő nem teszi, akkor pedig a felügyeleti szervének. Ezek azonban nem büntetőjogi kérdések, hanem inkább a közigazgatási felelősség kérdéskörébe tartoznak. Persze az ilyen eljárások a gyakorlatban mutatják meg a hozzáállást, hogy vannak a törvények, akik mindenkire nézve hatályosak, kivéve egyeseket, és akkor ezen a ponton már a demokratikus intézményrendszer bontódik le.

Belső szabályzattal nem korlátozhatóak a képviselők, ha tetszik, ha nem, be kell őket engedni bármely középületbe, közintézménybe. Azt esetleg meg lehet tenni, hogy egy kijelölt helyre vezetik őket, de ott a kéréseiket meg kell hallgatni és azokat teljesíteni is törvényileg ajánlatos. Ez semmiképp nem nevezhető indokolatlan zavarásnak. A képviselőknek az épületbe való bejutása az nem akadályozható, mert az törvényi jogosultságuk. Azért is érdekes ez, mert a törvényalkotó egyes szervekre: rendőrség, honvédség  megállapít külön szabályokat, ezeknek a szervek speciális rendeltetését figyelembe véve. Ebből két következtetés azért adódik: a speciális szervek közé a tartalomszolgáltató nincs beemelve, vagyis az ő működése nem olyan, amire kiterjedhetne a korlátozás.  Azonban a speciális szervek  sem saját hatáskörben, saját vezetőjük által kiadott belső szabályzatban, hanem jogszabályban tehát mindenki számára hozzáférhető, megismerhető, nyilvános módon megjelenő, miniszteri rendeletben korlátozhatják a képviselők mozgását. A közmédia vagyis az MTVA esetén pedig ilyen miniszteri rendelet nincs, vagyis a saját belső szabályuk formálisan sem felel meg a törvényi rendelkezéseknek.

Az, hogy a képviselők előtérben,  lépcsőházban álldogálnak, vagy a szerv, szervezet, intézmény vezetőjével akarnak egyeztetni, az nem minősül működést zavaró tényezőnek, mert ez a joguk törvényileg biztosított. Amikor Papp Dániel vezérigazgató nem tett ennek legutóbb eleget azzal törvényt sértett, fegyelmi felelősségre vonás lett volna a helyes megoldás az őt kinevező személy részéről.

Kertész Z István/kép: Szél Bernadett fb. oldala

Képek: Szél Bernadett közösségi oldaláról

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek