2023. 01. 29. vasárnap

Adél
1 EUR 389 HUF
1 GBP 442 HUF

Máris visszaélt a kormány a felhatalmazási törvénnyel

Nem rég a parlamentben három független országgyűlési képviselő munkájuk jobb összehangolása végett, és mert a függetlenektől elvették a törvénybeterjesztési jogot megalapították a Tisztességgel és Bátorsággal Magyarországért Szövetséget. Ez a szervezet nem minősül hivatalosan frakciónak, tagjai: Szél Bernadett, Hadházy Ákos és Szabó Szabolcs

 Máris visszaélt a kormány a felhatalmazási törvénnyel, az elmúlt éjszaka leple alatt Varga Judit igazságügy miniszter a választási törvény módosítására nyújtott be javaslatot. Az ellenzéki pártok kedden még minden ellentételezés és biztosíték nélkül  – a súlyosbodó járványhelyzetre tekintettel megszavazták az úgy nevezett felhatalmazási törvényt, amellyel  a kormány mozgásterét növelték meg, mondhatni egyoldalúan. A Tisztességgel és Bátorsággal Magyarországért Szövetség  tagjai azonban átlátták a helyzet foknákságát és nemmel szavaztak, őket nem bűvölte el még az sem, hogy most határidő meghatározásával, 90 napra kérte a kormány a rendkívüli jogrend bevezetését. A  Tisztességgel és Bátorsággal Magyarországért Szövetség   most  arra kéri az ellenzéki pártokat, hogy a parlamenti viták bojkottja mellett kizárólag a 2022-es választási szabályokról tárgyaljanak a kormánnyal.

„Tegnap nem szavaztuk meg a kormánynak a járványra hivatkozva a teljhatalmat adó törvényt, mert tudtuk, hogy vissza fog élni vele: ezt még aznap meg is tette. Miután megszavaztatta magának a felhatalmazást és megtiltotta a gyülekezést, rögtön nekiállt a közjogi rendszer újabb faragásának. Az egész eljárást elutasítjuk: csak a tisztességes választási szabályokról van értelme tárgyalni.

Tegnap mindenféle előzetes egyeztetés nélkül benyújtották a „gránitszilárdságú” alaptörvény kilencedik módosítását. Ennek keretében éjfél előtt egy perccel pedig megérkezett a választási törvények módosítása is, amely  a kamupártokra hivatkozva lehetetlenné teszi az ellenzék számára a koordinált jelöltállítást.

Amikor naponta száz ember hal meg a fertőzés következtében, a Fidesznek akkor is csak az a fontos, hogy a hatalmát és vagyonát bebiztosítsa. A Tisztességgel és Bátorsággal Magyarországért Szövetség tagjai szerint az egész eljárást el kell utasítani, bojkottálni kell a javaslatok vitáját. Minden további részvétel csak akkor lehetséges, ha a játékszabályokról tárgyalunk: egy tisztességes választási törvényről, a közmédia valódi közszolgálativá alakításáról és a propaganda betiltásáról.

Világosan kell látni: a kormány mindaddig, akár az utolsó pillanatig is módosítani fogja a játékszabályokat, amíg azt engedjük és nem lépünk fel ellene egységesen és a lehető legkeményebben.

Szerintünk a kormány már most is kétféle jogcímen hozhatna rendkívüli intézkedéseket: az egészségügyi válsághelyzet és a járványügyi veszélyhelyzet korlátlan felhatalmazást ad a kormánynak a járványkezelésre – írja közösségi oldalán Szél Bernadett.

Kertész Z István/kép forrása: Szél Bernadett fb. oldala

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek