2021. 11. 27. szombat

Virgil
1 EUR 369 HUF
1 GBP 436 HUF

Damaszkuszi konferencia a menekültek hazatéréséért

Huszonkilenc ország részvételével szerdán nemzetközi konferencia kezdődött Damaszkuszban a Szíriából elmenekült 6,5 millió ember hazatérésének elősegítéséért – jelentette a Magyar Békekör.

A résztvevők, köztük Kína, Oroszország, Pakisztán, az Arab Emirátusok Szövetsége, Irán, Libanon, Omán, továbbá az ENSZ megbízottja és 12 nonprofit szervezet gyakorlati intézkedésekkel akarja elősegíteni, hogy a háború elől külföldre menekült szírek visszatérjenek szülőföldjükre. Az Egyesült Államok és NATO-szövetségesei távol tartják magukat a konferenciától.

Oroszország több mint egymilliárd dollárt bocsátott Szíria rendelkezésére a villanyhálózat, és ipari létesítmények újjáépítésére, valamint humanitárius célokra. A segélyeket az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) közreműködésével juttatják el rendeltetési helyükre. A gazdasági élet és az üzleti kapcsolatok élénkítése érdekében Oroszország még az idén kereskedelmi kirendeltséget nyit Damaszkuszban.

A magyar kormány politikai okokból nem képviselteti magát a damaszkuszi konferencián, jóllehet több magyar cég érdekeltségét nyilvánította a szíriai újjáépítésbe történő bekapcsolódás iránt. A Békekör úgy tudja, hogy a magyar diplomácia még mindig foglya annak a nyugati döntésnek, mely Aszad elnök távozásának feltételéhez köti a kapcsolatok normalizálását. Az Orbán-kormány 2012-ben szakította meg hazánk diplomáciai kapcsolatait Szíriával.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum