2024. 07. 17. szerda

Endre, Elek
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Magyar Szociális Fórum az oltásról

A magyar társadalom arra vár, hogy leküzdjék, ne pedig késleltessék a koronavírus-járvány leküzdését azzal, hogy politikai érdekeknek rendelik alá az emberek egészségét. Kormány és ellenzéke közös felelősséggel tartozik a magyar népnek – szögezte le a Magyar Szociális Fórum (MSZF) az oltással kapcsolatos állapotokról kedden kiadott közleményében.

„Ahelyett, hogy kormány és ellenzéke összefogna a tömeges immunizálásért, egymást akadályozza, hogy az mielőbb megtörténjen, és végre túl legyünk ezen a nyavalyán” – írják.

Semmi kétség sem fér ahhoz, hogy az érvényben lévő megszorító intézkedések a kormány késlekedése és mulasztása miatt váltak szükségessé. Magyarországon már novemberben elkezdődhetett volna a tömeges védőoltás, ha a kormány elfogadta volna az orosz ajánlatot a Szputnyik V hazai gyártásáról. De politikai okokból nem tette, nevetséges ürügyekkel kitért előle, hogy aztán januárra belássa, mégis csak szükség van a Szputnyikra, mert Nyugatról csak csurran-cseppen a vakcinából, s ha szövetségeseinkre várunk, még évekig várhatunk.

Mint ahogyan ahhoz sem férhet kétség, hogy alpári oroszellenességével az ellenzék félelmet próbál kelteni a lakosságban az orosz oltóanyaggal szemben, mondván: „ami Keletről jön, az csak rossz lehet”. Amerika- és Nyugat-imádatában az ellenzék nem hajlandó tudomásul venni, hogy a Szputnyik V nem csak egyenértékű a Pfizerrel, hanem megegyezik orosz vakcinákra épülő, nem génalapú gyermekoltási hagyományainkkal is. Attól, hogy az ellenzék az amerikai Pfizerre esküszik, még nem lesz több belőle!

Ideje volna belátni, hogy a vakcina nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon hiánycikk! Egyszerű számtani művelettel kiszámítható, mennyi idő alatt válhatnánk védetté, ha az orosz és a nyugati vakcinából a jelenlegi ütemben részesülhetünk: az év végéig lakosságunknak legfeljebb a felét lehetne beoltani, azt is csak akkor, ha akarná, azaz a járvány jövőre is velünk maradhatna.

A Magyar Szociális Fórum információi alapján meggyőződéssel állítja, hogy az egyetlen ésszerű és gyors megoldás a vakcina hazai gyártása volna. Tekintettel arra, hogy a nyugati cégek nem mutatnak hajlandóságot vakcinájuk gyártási licencének eladására, azaz a technológiai tudás megosztására másokkal, a keletiek viszont igen, nincs más választás, mint azzal élni, ami rendelkezésre áll! Még pedig mielőbb! Ez nemcsak a járvány hazai gyors leküzdésének a feltétele, hanem arra is módot nyújt, hogy a fölösleget átadjuk, eladjuk másoknak.

Az MSZF felhívja a kormány és az ellenzék figyelmét arra, hogy a Pfizer, a Moderna, és az AstraZeneca szűkös termelési kapacitása, továbbá sajátos üzletpolitikája miatt már nemcsak Angela Merkel tanúsít érdeklődést az orosz vakcina iránt, hanem Joe Biden kormánya is.

A tények azt mutatják, hogy az Európai Unió hiába kötött üzleti megállapodást az Astra Zenecával, a Brexit keresztülhúzta a szerződést, a brit kormány arra kötelezte a brit céget, hogy annak a Nagy-Britanniának az ellátására összpontosítson, ahol a koronavírus már több mint százezer áldozatot szedett.

Azt tapasztaljuk, hogy az orosz politikai vezetés nem megfosztja a világot a vakcina honi gyártásának lehetőségétől, hanem kifejezetten ösztönzi rá. Annál is inkább, mivel az orosz gyártási kapacitás nem elégséges más országok ellátására. Ezt bizonyítja, hogy a Szputnyik V-t Oroszországon kívül Kínában, Indiában, Brazíliában, Dél-Koreában is gyártják, s bejegyzéséről, gyártásáról tárgyalnak több más országgal, köztük Németországgal is.

„Bízunk abban, hogy az EU vezetésén felülkerekedik a reálpolitikai józanság, a járvány leküzdését fontosabbnak tartja, mint az oroszellenességet, és összefog a Kelettel! Elvárjuk, hogy Josep Borrell, az EU külügyi főbiztosa kiemelt témaként tárgyaljon róla Moszkvában február 4-5. között!” – írja a közlemény.

Az MSZF előremutatónak tartja azt a kelet-nyugati kooperációt, amely a Szputnyik V és az AstraZeneca között született egy olyan új vakcina közös előállításáról és kikísérletezéséről 2021. végéig, amely két éves védettséget nyújtana a beoltott alanynak.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…