2021. 09. 19. vasárnap

Vilhelmina
1 EUR 351 HUF
1 GBP 412 HUF

Magyar Szociális Fórum az oltásról

A magyar társadalom arra vár, hogy leküzdjék, ne pedig késleltessék a koronavírus-járvány leküzdését azzal, hogy politikai érdekeknek rendelik alá az emberek egészségét. Kormány és ellenzéke közös felelősséggel tartozik a magyar népnek – szögezte le a Magyar Szociális Fórum (MSZF) az oltással kapcsolatos állapotokról kedden kiadott közleményében.

„Ahelyett, hogy kormány és ellenzéke összefogna a tömeges immunizálásért, egymást akadályozza, hogy az mielőbb megtörténjen, és végre túl legyünk ezen a nyavalyán” – írják.

Semmi kétség sem fér ahhoz, hogy az érvényben lévő megszorító intézkedések a kormány késlekedése és mulasztása miatt váltak szükségessé. Magyarországon már novemberben elkezdődhetett volna a tömeges védőoltás, ha a kormány elfogadta volna az orosz ajánlatot a Szputnyik V hazai gyártásáról. De politikai okokból nem tette, nevetséges ürügyekkel kitért előle, hogy aztán januárra belássa, mégis csak szükség van a Szputnyikra, mert Nyugatról csak csurran-cseppen a vakcinából, s ha szövetségeseinkre várunk, még évekig várhatunk.

Mint ahogyan ahhoz sem férhet kétség, hogy alpári oroszellenességével az ellenzék félelmet próbál kelteni a lakosságban az orosz oltóanyaggal szemben, mondván: „ami Keletről jön, az csak rossz lehet”. Amerika- és Nyugat-imádatában az ellenzék nem hajlandó tudomásul venni, hogy a Szputnyik V nem csak egyenértékű a Pfizerrel, hanem megegyezik orosz vakcinákra épülő, nem génalapú gyermekoltási hagyományainkkal is. Attól, hogy az ellenzék az amerikai Pfizerre esküszik, még nem lesz több belőle!

Ideje volna belátni, hogy a vakcina nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon hiánycikk! Egyszerű számtani művelettel kiszámítható, mennyi idő alatt válhatnánk védetté, ha az orosz és a nyugati vakcinából a jelenlegi ütemben részesülhetünk: az év végéig lakosságunknak legfeljebb a felét lehetne beoltani, azt is csak akkor, ha akarná, azaz a járvány jövőre is velünk maradhatna.

A Magyar Szociális Fórum információi alapján meggyőződéssel állítja, hogy az egyetlen ésszerű és gyors megoldás a vakcina hazai gyártása volna. Tekintettel arra, hogy a nyugati cégek nem mutatnak hajlandóságot vakcinájuk gyártási licencének eladására, azaz a technológiai tudás megosztására másokkal, a keletiek viszont igen, nincs más választás, mint azzal élni, ami rendelkezésre áll! Még pedig mielőbb! Ez nemcsak a járvány hazai gyors leküzdésének a feltétele, hanem arra is módot nyújt, hogy a fölösleget átadjuk, eladjuk másoknak.

Az MSZF felhívja a kormány és az ellenzék figyelmét arra, hogy a Pfizer, a Moderna, és az AstraZeneca szűkös termelési kapacitása, továbbá sajátos üzletpolitikája miatt már nemcsak Angela Merkel tanúsít érdeklődést az orosz vakcina iránt, hanem Joe Biden kormánya is.

A tények azt mutatják, hogy az Európai Unió hiába kötött üzleti megállapodást az Astra Zenecával, a Brexit keresztülhúzta a szerződést, a brit kormány arra kötelezte a brit céget, hogy annak a Nagy-Britanniának az ellátására összpontosítson, ahol a koronavírus már több mint százezer áldozatot szedett.

Azt tapasztaljuk, hogy az orosz politikai vezetés nem megfosztja a világot a vakcina honi gyártásának lehetőségétől, hanem kifejezetten ösztönzi rá. Annál is inkább, mivel az orosz gyártási kapacitás nem elégséges más országok ellátására. Ezt bizonyítja, hogy a Szputnyik V-t Oroszországon kívül Kínában, Indiában, Brazíliában, Dél-Koreában is gyártják, s bejegyzéséről, gyártásáról tárgyalnak több más országgal, köztük Németországgal is.

„Bízunk abban, hogy az EU vezetésén felülkerekedik a reálpolitikai józanság, a járvány leküzdését fontosabbnak tartja, mint az oroszellenességet, és összefog a Kelettel! Elvárjuk, hogy Josep Borrell, az EU külügyi főbiztosa kiemelt témaként tárgyaljon róla Moszkvában február 4-5. között!” – írja a közlemény.

Az MSZF előremutatónak tartja azt a kelet-nyugati kooperációt, amely a Szputnyik V és az AstraZeneca között született egy olyan új vakcina közös előállításáról és kikísérletezéséről 2021. végéig, amely két éves védettséget nyújtana a beoltott alanynak.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

A mai napon elindult az ellenzéki előválasztás, pontosabban elindult volna, de ahogyan az OEVB meglehetősen szépítve fogalmazott „a változást akaró vá…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum