2022. 08. 11. csütörtök

Zsuzsanna, Tiborc
1 EUR 398 HUF
1 GBP 470 HUF

Magas akrilamid szintet mértek belga bio babakekszben

A “Belkorn” Biskids Bio almás ízű babakekszből az ajánlott maximális akrilamid érték több mint tízszeresét mutatta ki a belga hatóság. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) az Európai Unió gyorsriasztási rendszerén (RASFF) értesült a bejelentésről, és azonnal megtette a szükséges lépéseket.

A termékvisszahívás kizárólag az alábbi azonosító adatokkal rendelkező termékeket érinti:

A termék neve: “Belkorn” Biskids Bio almás ízű babakeksz hozzáadott cukor nélkül 6 hónapos kortól
Gyártó: CRV Corthouts NV, Belgium
Tételszám: 164802
Kiszerelés: 150 g
Minőségmegőrzési idő: 29.11.2017.

A termékből Magyarországon kívül Bulgáriába, Franciaországba, Litvániába, Hollandiába, Lengyelországba és az Egyesült Arab Emirátusokba is szállítottak.

A magas akrilamid szint feltehetően technológiai hiba következtében, a nem megfelelő hőkezelést (túlsütés) követően alakulhatott ki. A NÉBIH vizsgálata szerint a forgalmazásban érintett hazai vállalkozásokat a gyártó – a termék polcokról való mielőbbi visszagyűjtése érdekében – már értesítette a felmerült kifogásról.

A hatóság azt javasolja, hogy a fenti azonosító adatokkal ellátott terméket ne adják gyermekeknek és ne fogyasszák el.

Az akrilamidról

Mind élelmiszeripari feldolgozáskor, mind otthoni ételkészítéskor a nagy szénhidráttartalmú élelmiszerek magas hőmérsékleten történő hevítésekor (120 °C felett) végbemenő reakciók során – amelyek az élelmiszer „barnulását” és számos íz összetevő kialakulását is eredményezik – akrilamid képződhet. Kis mennyiségben számos élelmiszerben, mint például kenyér, hasábburgonya, sült burgonya, burgonyaszirom, keksz, kávé előfordul.

Az élelmiszerekben jelenlévő akrilamid növelheti a rák kialakulásának kockázatát, ezért az élelmiszergyártók kiemelten törekszenek arra, hogy termékeik akrilamid szintjét a lehető legalacsonyabban tartsák.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek