2024. 06. 22. szombat

Paulina
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

LMP-s törvényjavaslat a polgári szolgálat megmentésére

Az LMP szerint Magyarország az európai jogvédelem szégyenpadjára kerül, ha a kormánypártok ragaszkodnak a polgári védelmi szolgálat megszüntetéséhez. A párt képviselője törvénymódosító javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek, hogy a honvédelmi törvény a lelkiismereti okokból választható szolgálatteljesítésnek ezt a formáját továbbra is lehetővé tegye.

A parlament elé került honvédelmi törvényjavaslat szerint a kormánypártok megszüntetnék a rendszerváltás óta létező polgári védelmi szolgálatot. Rendkívüli állapot idején ezért a magyar férfiaknak nem lesz lehetősége arra, hogy lelkiismereti okokból megtagadják a katonai szolgálatot, és helyette például kórházban, szociális vagy oktatási intézményben teljesíthessék a hazával szembeni kötelezettségeiket.
A kormánypártok őket most arra kényszerítenék, hogy a katonai parancsrendszer keretein belül, egyenruhában teljesítsenek fegyver nélküli katonai szolgálatot, nem törődve azzal, hogy vannak, akinek maga a katonaság ellentétes a lelkiismereti meggyőződésével. A fegyver nélküli katonai szolgálat ugyanis csak a fegyverhasználat, mások életének kioltása alól ad felmentést.

A módosító javaslatot jegyző Dorosz Dávid szerint ezzel Magyarország hasonló sorsa juthat, mint a polgári szolgálatot szintén elvető Örményország, amelyet emiatt nagy valószínűséggel hamarosan elmarasztal a strasbourgi bíróság.

Az LMP-s politikus emlékeztet arra, hogy a rendszerváltáskor az ellenzéki pártok – különösen a fiatalok szervezeteként induló Fidesz – egyik
szimbolikus követelése volt, hogy a katonai szolgálatot lelkiismereti okokból meg lehessen tagadni. A vallás- és a lelkiismereti szabadságra
érzékeny konzervatív kormányzat most mégis fontosabbnak tartja a katonásdit a lelkiismeretnél. Dorosz Dávid szerint ez elfogadhatatlan, ezért a polgári védelmi szolgálat fenntartását indítványozza az Országgyűlésnek benyújtott módosító javaslatában.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…