2024. 02. 27. kedd

Edina
1 EUR 390 HUF
1 GBP 456 HUF

LMP: Ne álljon fideszes offshore lovag az MVM élén! Baji Csaba mondjon le!

Az atlatszo.hu birtokába került dokumentumok tanúsága szerint Baji Csaba, az MVM Zrt. jelenlegi vezérigazgatója szerződésben állt és havi négyezer eurót számlázott az MVM offshore ügyeiben ma már gyanúsított státuszú Szász Andráshoz köthető spanyol cégnek a nyomozóhatóság által vizsgált időszakban. Az LMP felszólítja Baji Csabát, hogy mondjon le. Egyúttal vizsgálóbizottságot kezdeményezünk a nemzeti energiavállalathoz és azok vezető tisztségviselőihez köthető egyre több megdöbbentő hátterű ügy kivizsgálására. Baji Csaba, az Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatója energiaipari tapasztalat nélkül lett az első Orbán-kormány idején a Paksi Atomerőmű vezérigazgatója. Az atomerőműtől abban az időszakban kapott megbízást a francia Framatome, az előkészítetlenül és minősíthetetlen színvonalon végrehajtott, 2003-ban több tízmilliárdos kárt okozó üzemzavarba torkolló fűtőelemcserére. A pontos kármértékről és a kártérítés mikéntjéről a közvéleményt azóta sem tájékoztatták, az viszont tudható, hogy ez volt a legsúlyosabb baleset az erőmű életében.

Baji korábbi „referenciáit” a szolnoki Axon Lízingnél szerezte. Erre a cégre Várhegyi Attilának, a Fidesz felfüggesztett börtönbüntetést kapott volt pártigazgatójának hűtlen kezelési peréből emlékezhetünk, ahol a vádirat szerint az Axon volt a vesztegető. Ez az a vállalkozás, amely az első Orbán-kormány menedzser-keltetőjeként számos vezetőt adott az állami szektornak.

Baji Csaba a kormányváltás óta a magyar állam legértékesebb, valóban stratégiai jelentőségű vállalat-együttesének, az MVM Zrt.-nek az elnök-vezérigazgatója. Az MVM a Paksi Atomerőmű és a Vértesi Erőmű tulajdonosa, a Mátrai Erőmű kisebbségi tulajdonosa, sőt, számos nemzetközi példával szemben nálunk a független rendszerirányító MAVIR is a piaci szereplőket is kontrolláló gigacég alá tartozik. A kormány egyre nagyobb szerepet szán az átláthatatlan gyakorlatáról, korrupciós botrányokba keveredő vezetőiről, és információ visszatartásáról hírhedt cégnek. Olyan nemzetgazdasági szempontból felesleges vagy egyenesen kártékony, de több száz- illetve több ezermilliárd forintba kerülő gigaberuházásokat valósítana meg a cégcsoporton keresztül, mint az új atomerőművi blokkok építése vagy a szivattyús tározó.

Ennek a cégnek és ennek az embernek a felügyeletére és döntéseire bízza Orbán Viktor a fontos magyar energiapolitikai döntések megvalósítását, adófizetők pénzének több száz- és ezermilliárdját.   

Baji személyével a nemzeti energiavállalat élén a legkisebb baj, hogy nem ért az energetikához. Ennél súlyosabb, hogy Baji Csaba az MVM élén ugyanazt a jogsértő „tájékoztatási” illetve helyesebben információmegtagadási gyakorlatot folytatja, amely miatt már elődeit is teljes joggal érte támadás: csak elveszített perek sorozata utána hajlandó kiadni az adófizetőknek, illetve a civil szervezeteknek a legelemibb dokumentumokat, mint a paksi bővítés projekt egyes adatait legutóbb a pert megnyerő Energiaklubnak. Azzal viszont betelt a pohár, hogy a vezérigazgató – az atlatszo.hu-n most nyilvánosságra került dokumentumok szerint – az MSZP-kormányok időszaka alatt offshore cégeken keresztül folyamatosan üzletelt az MVM-mel, olyan ügyletekbe bonyolódva, amelyek miatt jelenleg Kocsis István volt MVM-vezér és Szász András, a nagyvállalat volt főtanácsadója is büntetőeljárás alatt áll, és a vélelmezett kár sokmilliárd forint. A dokumentumok szerint Baji cége, a B.CS. Kontroll Vagyonkezelő és Tanácsadó Zrt. (ma S.Cont. Vagyonkezelő és Tanácsadó Zrt.) 2007 – 2010 között havonta négyezer eurót számlázhatott a Nemzeti Nyomozó Iroda által vizsgált offshore ügyekben több szálon is érintett ibizai Puerto 2006 s.l. nevű cégnek.

Egyetértünk Szijjártó Péterrel, aki többször kijelentette, hogy offshore-lovagoknak nincs helyük az állam fizetési listáján. Az LMP ezért felszólítja Baji Csabát, hogy azonnal mondjon le elnök-vezérigazgatói posztjáról. Ha pedig magától nem tenné, akkor az LMP a kormányt szólítja fel arra, hogy szerezzen érvényt a korábban saját maga által hangoztatott erkölcsi elveknek, és haladéktalanul távolítsa el Baji Csabát az állami energiaszektor és a közpénzek közeléből.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek