2024. 06. 22. szombat

Paulina
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

LMP: Btk-módosítással a közlekedési halálgyár ellen

Az LMP a Büntető Törvénykönyv módosításával akarja elérni, hogy a súlyos közúti baleseteket visszaesőként előidéző sofőrök soha többet ne veszélyeztessék biztonságunkat.

A hazai utakon fájdalmasan gyakori jelenség, hogy a baleseteket nem hanyagság, hiba, hanem a szabályok szándékos figyelmen kívül hagyása okozza. Sok sofőr annak tudatában ül a volán mögé, hogy járművezetésre alkalmatlan, ittas vagy bódult állapotban van –ezzel pedig nem csak magukat, hanem mások életét és egészségét is bűnös módon veszélyezteti.

Jogos társadalmi igény, hogy akik ilyen súlyos normasértést követtek el, azoktól védjük meg a szabályosan közlekedőket. Aki ilyen ügyekben kétszer már bíróság elé került, arról az LMP szerint joggal feltételezhető, hogy sok esetben súlyosan szabályszegő módon közlekedik, és csak a vakszerencsének köszönhető, hogy nem okozott sokkal több balesetet. Az ilyen emberek időzített bombaként állandó veszélyt jelentenek minden közlekedőre.

Ezért az LMP a Büntető Törvénykönyvet úgy módosítaná, hogy a bíróknak három feltétel együttállása esetén muszáj legyen a vétkes sofőrt a járművezetéstől végleg eltiltani.
1.    A bűncselekményt visszaesőként követik el.
2.    A bűncselekmény legalább súlyos testi sértést, azaz komoly személyi sérülést okoz.
3.    A bíróság az illetőt két évnél hosszabb végrehajtandó vagy részben felfüggesztett szabadságvesztésre ítéli.

Az LMP nagyon reméli, hogy a parlamenti többség a szabályosan közlekedők biztonságát szem előtt tartva elfogadja az ökopárt javaslatát.

A fotó illusztráció

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…