2024. 06. 24. hétfő

Iván
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

LMP: Az Orbán-kormány háborúja a pedagógusok, szülők, gyerekek ellen

Orbán Viktor szerint az ország háborút visel az államadósság ellen, de a tények azt mutatják, hogy a Fidesz éppen a pedagógusok, a szülők és gyerekek ellen háborúzik. Ezt jelzi az is, hogy a parlamenti többség tegnap nem támogatta az LMP által javasolt Nemzeti Iskolamentő Alap létrehozását. A pedagógusokat kifosztják és közben sértegetik is. Az országszerte zajló iskolabezárások ellen mindenfelé szülői közösségek tiltakoznak. A Fidesz-KDNP tegnap mégsem támogatta a Lehet Más a Politika által felállítani javasolt Nemzeti Iskolamentő Alap tárgysorozatba vételét, pedig ennek legfőbb célja éppen az lett volna, hogy segítséget nyújtson a megszorult önkormányzatoknak és pusztán anyagi okokból ne zárjanak be iskolákat. Kaposváron a szülők végső elkeseredésükben szombaton éhségsztrájkot kezdenek, miután hiába mondták el számtalanszor, hogy semmi ok a teljes kihasználtsággal működő intézmények bezárására.

Az Orbán-kormány adópolitikájának köszönhetően a pedagógusok többsége, persze korántsem önkéntesen, lemondott reáljövedelmének egy részéről a jómódúak javára. A bérkompenzáció nem ellensúlyozta a megvont béren kívüli juttatásokat; mértékét különben is úgy határozták meg, hogy az inflációt egyáltalán nem vették számításba. A Fidesz a gazdagoknak nyújtott adókedvezményt a pedagógusokkal és más kiskeresetűekkel fizettette meg. Eközben a pedagógus-életpályamodellt elnyelte a Pénzügyminisztérium (NGM).

Az egy éve zajló Fidesz-KDNP belviszály kárvallottjai az óvodapedagógusok, tanítók, tanárok és persze a gyerekek. A közoktatási törvénynek se híre, se hamva. Csak a rombolás megy olajozottan; ezt bezárt iskolák, szétzilált háttérintézmények, ellehetetlenített alapítványi iskolák sora jelzi.

Ezek után az Államtitkár asszony az MTV június 7-i adásában lekicsinylően nyilatkozott a sok ezres pedagógus-tüntetésről, és szó szerint ezt mondta:”ha buszokat küldenek vidékre az emberekért, felszállítják őket, szép idő volt, akkor szívesen jönnek kirándulni. Hallottunk olyan nyilatkozatot is, hogy sokan nem is tudták, hogy miről van szó.” A Fidesz lecsökkenti a pedagógusok fizetését, megnöveli az óraszámukat, nem konzultál velük érdemben és még sértegeti is őket.

A gazdasági helyzetet reálisan értékelve az LMP első lépcsőben a pályakezdő pedagógusok fizetését emelné, mert kiemelkedően fontos, hogy a tehetséges fiatalok számára vonzóvá váljon a hivatás. Az életpályamodellt 2012 szeptemberétől lehetne bevezetni. Az LMP választási programjának egyik leghosszabb fejezete az oktatásügy, mert azt valljuk, hogy a társadalmi felemelkedés esélye és a munkanélküliség csökkentése egyaránt az iskolákon múlik.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…