2023. 05. 31. szerda

Angéla, Petronella
1 EUR 371 HUF
1 GBP 429 HUF

Kreatív nagykövetekkel erősít a Magyar Helsinki Bizottság

Fogvatartás és tisztességes eljárás Jogállam Menekültek és külföldiek jogai

Új csatornákon és új eszközökkel indít felvilágosító kampányt a Magyar Helsinki Bizottság. A kampány elsődleges célcsoportja a fiataloké.  A változatos műfajú tartalmak a jogállamisággal, rendőri eljárásokkal, a fogvatartottak és a menekültek jogaival foglalkoznak. Labrosse Dani és Klement Csaba gifjei, illusztrációi, videói mellett ott lesznek majd Papp Virág tetoválásai, flessei, valamint a Vénuszprojekt podcastjai. A kampány a Nemakarokbeleszólni alkotócsoport videójával és Lil Frakk rapper Instagram-beszélgetésével indul.

A háttér és a kihívás

Az 1989-ben alapított Magyar Helsinki Bizottság egy olyan emberi jogi szervezet, amelyik a tanácsadástól a perképviseletig terjedően ingyenes jogsegélyt biztosít az állami önkény áldozatainak. Olyan témákat karol fel, amelyek bár elidegeníthetetlen egyetemes emberi jogoknak minősülnek, mégis gyakori viták tárgyát képezik a közéletben. A fogvatartottak és a menekültek jogvédelme megosztja a társadalmat, de a rendőri túlkapások és a jogállamiság sem számít túlzottan hálás témának. A Magyar Helsinki Bizottság mégis kitartóan kiáll ezekért az ügyekért és ügyfelei mellett. Nem csupán a jog eszközével, de a nyilvánosság erejével is küzd az igazságtalanság és az önkény ellen.  A civil jogvédő szervezet most új módszerekkel próbálja meg a nehezen átlátható kérdéseket jól érthetővé tenni.

Megértés az alkotáson keresztül

A nemtörődömséggel nehéz mit kezdeni, de a „nem értem”-nél már van keresnivaló. A száraz edukáció, egyoldalú ismeretközlés a fiataloknál nem működik. A nekik szóló helsinkis kampány célja így nem lehet más , minthogy minél több huszonéves eljusson a „bárcsak érteném” ismerős érzésétől  a „már értem” felszabadult felismeréséig. A komplex témák megértésében a művészet régóta segítségünkre van, az alkotás folyamata sokszor alkotónak és közönségének egyszerre segít feldolgozni és új megvilágításba helyezni témákat.

Ezért vágtunk bele egy olyan nagykövet csapat toborzásába, amelyben képviseli magát a vizuális művészet, a tetoválás, a mozgókép és még a trap is.

A csapat különböző felállásokban fogja megközelíteni az adott kampány szakasz témáját, aminek meghatározásában nem csak mi, de az összevont követőtábor is kiemelt szerephez jut majd. Mivel a jelenlegi helyzetben kevés offline lehetőségünk van az aktivizmusra, szeretnénk az online térben széleskörű mozgalmat elindítani. Ezt fogják támogatni az interaktívitásra törekvő tartalmak és kampány központi hashtagjei,  a #bárcsakérteném és a #márértem.

A kampány elsődleges felülete az Instagram lesz, ezért jó ötlet még most bekövetni a magyar_helsinki_bizottsag Instagram csatornáját! Az első tartalom már elérhető. A közkedvelt Nemakarokbeleszólni alkotócsoport a hatósági nyelv közérthetőségének fontosságáról készített egy videót. Csütörtökön Lil Frakk rapper és Fazekas Tamás, a Helsinki Bizottság ügyvédje közös IG Liveban segít megmutatni az SZFE példájából kiindulva, hogy mennyire pozitív élmény tud lenni, ha kiállunk saját jogaink és társaink mellett.

A változatos műfajú tartalmak a jogállamisággal, rendőri eljárásokkal, a fogvatartottak és a menekültek jogaival foglalkoznak a következő hetekben. Labrosse Dani és Klement Csaba gifjei, illusztrációi, videói mellett ott lesznek majd Papp Virág tetoválásai, flessei, valamint a Vénuszprojekt podcastjai is.

A kampányban hamarosan a hirdetéseinkkel is találkozhattok, melyekkel a Helsinki Bizottság megújult weboldalára és a nagyköveti együttműködés tartalmait összefoglaló aloldalra lehet majd eljutni.

A projektet különlegessé teszi, hogy nem hagyományos ügynökségi munka keretében készül, mert a koncepciónak és megvalósításnak is egy szabadúszó csapat a felelőse. Ez a projekt egy hazai start-up, a Briefly szabadúszó platformjának az első non-profit szférában megvalósuló országos kampánya.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Cigit kért, nem kapott, bántalmazta a sértettet, elvette a pénzét, majd elmenekült. A mezőkövesdi rendőrök az elkövetőt nyolc órán belül elfogták. …