2024. 07. 12. péntek

Dalma, Izabella
1 EUR 394 HUF
1 GBP 467 HUF

Kötelező az impresszum a választási szórólapokon, plakátokon

Kötelező a választási kiadványokon, szórólapokon, plakátokon és sajtótermékeken feltüntetni az azokat kiadó jelölt vagy jelölőszervezet nevét, amelyik szervezet ezt nem teszi meg, az jogsértést követ el.

A szavazás napja előtti 50 napos kampányban a választási kiadványokat engedély és bejelentés nélkül lehet előállítani és terjeszteni, de azokon minden esetben szerepelnie kell az impresszumnak.

A választási eljárásról szóló törvény szerint választási plakátnak számít – tartalmának megfelelően – a falragasz, a felirat, a szórólap, a vetített kép, az embléma, annak méretétől és anyagától függetlenül.

A médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvény szerint a sajtótermékeken is fel kell tüntetni a szerkesztésre és kiadásra vonatkozó legfontosabb adatokat, így a kiadó nevét, székhelyét, a kiadásért, illetve a szerkesztésért felelős személy nevét.

A választási bizottságok elé kerülő ügyekben – az általános gyakorlat szerint – a testületek jogsértést állapítanak meg az impresszum hiánya miatt, és határozatban marasztalják el a kampányanyag készítőit. Ez azonban – mivel gyakran nehéz bizonyítani, ki az anyag készítője – a jogsértő megnevezése nélkül történik.

– MTI –

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Mecsekről a Fehérvár ralira
Villáminterjú a Fehérvár rali előtt Kronome Ákossal. Ákos, túl vagytok az 57. Mecsek Ralin. Ott voltatok elsők, és hatodikak is összesítésben a P12 …