2021. 11. 27. szombat

Virgil
1 EUR 369 HUF
1 GBP 436 HUF

Kína 6 százalékos növekedést tervez 2021-ben

A kínai kormány hat százalékot meghaladó gazdasági növekedést tervez 2021-ben – tudatta a Magyar Békekör pénteken a kínai miniszterelnök népi gyűlésben elhangzott beszéde alapján.
Li Ko-csiang óvatosan fogalmazott, mert – mint mondta – a koronavírus-járvány tovább terjed a földkerekségen, fokozódik a bizonytalanság, a világgazdaság súlyos gondokkal küzd.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) túl óvatosnak tartja a kínai előrejelzést. Úgy látja, hogy a kínai gazdaság nyolc százalékkal is növekedhet az idén.

Akármelyik előrejelzés bizonyul is valósnak, Kína mozdonyszerepet fog játszani a világgazdaság újraindításában. Magára az amerikai gazdaságra is jótékony hatást gyakorolhatna a kínai fejlődés, ha Joe Biden kormánya nem ellenségnek tekintené Kínát, hanem partnernek – véli a Békekör megfigyelője.

Az amerikai gazdaság tavaly 3,5 százalékkal esett vissza, a munkanélküliség 43 százalékkal 10 millió főre nőtt. A Biden-adminisztráció úgy döntött, hogy a legsúlyosabb társadalmi szükségletek kielégítéséért pénzpréshez nyúl a nagytőke fokozott megadóztatása helyett. Ezzel viszont inflációs hullámot indított útjára, melynek csúcsa még nem látható. Jerome Powell, a központi bank elnöke szerint a fedezetlen pénzkibocsátás hónapokig is eltarthat.

A tőzsde negatívan reagált az amerikai fejleményekre, és pozitívan a kínaiakra.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum