2024. 06. 18. kedd

Arnold, Levente
1 EUR 395 HUF
1 GBP 467 HUF

Ki vet véget a szabadrablásnak?

A Jobbik többször felhívta a figyelmet arra, hogy a pénzintézetek semmit sem fizetnek meg a rájuk kivetett ágazati különadóból, s a tranzakciós illetéknek nevezett adót is áthárítják ügyfeleikre. A napokban nyolc nagy, vezető pénzintézet ismerte be ezt részben vagy egészében, s még szövegezésüket tekintve is hasonló értesítéseket küldtek erről sokszor mit sem sejtő ügyfeleik számára.
Azon nem lepődtünk meg, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára cinikus módon annyit közölt, hogy „nem csak ez a nyolc bank található Magyarországon”, hiszen nem először derül ki, hogy a Parlamentből nem látják a magyar rögvalóságot: a pénzintézetek jó része hasonló áthárítási formákat választ, a kiszolgáltatott és sokszor tájékozódásra lehetőséget sem kapó állampolgár pedig nem egyszer fizikailag sem képes bankváltásra. Az sem először fordul elő, hogy ugyanezen minisztérium államtitkára ellentmondásba keveredik a saját főnökével, miniszterével, aki a tranzakciós illeték kihirdetésekor azzal nyugtatta a közvéleményt, hogy „akkora a verseny, hogy bármiféle áthárítás elképzelhetetlen”.

Azt viszont elgondolkodatónak tartjuk, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete nem arra hívta fel a bankok figyelmét, hogy ne hárítsanak át semmilyen rájuk kivetett terhet, hanem díjtételeiket a „jogszabályi kereteken belül” emeljék, s ne terheljék ügyfeleiket az illeték mértékét meghaladó összegekkel – tehát ne nyerészkedjenek azon, hogy adót vetettek ki rájuk. Ez valóban fontos, ám a Jobbik szerint fel sem merülhetne, hogy a pénzintézetek bármilyen egyoldalú módosítással egy fillért is ügyfeleikre hárítsanak át, mivel a jogalkotói szándék is arra irányult, hogy az ágazat szereplőit, s ne ügyfeleit sarcolják. Emellett üdvözöljük, hogy a PSZÁF fogyasztóvédelmi felügyelete rajta tartja szemét a problémán, de fegyvert és paripát, vagyis további költségvetési forrásokat tartunk szükségesnek a felügyelet rendelkezésére bocsátani, hogy az teljes körűen járhasson el e területen. Az érintett pénzintézetek számára pedig nem ígérhetünk nyugodt időszakot a Jobbik kormányzásának kezdetén, hiszen egy mindenre kiterjedő elszámoltatási folyamat során evidenciaként kezeljük, hogy minden általuk okozott kárt meg kell fizettetni velük (legyen szó adók áthárításáról, a devizahitelesek helyzetének kilátástalanná tételéről vagy egyoldalú szerződésmódosításokról), kártalanítva ügyfeleiket, a kiszolgáltatott magyar polgárokat.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik frakcióvezető-helyettese

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek