2024. 06. 16. vasárnap

Jusztin
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF

Ki képviseli a miskolciakat a megyei egészségügyi irányító bizottságban?

Közlemény
Valamennyi megyében megalakultak az egészségügyi irányító bizottságok – közölte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) hétfőn az MTI-vel. Az OEP emlékeztet arra, hogy a bizottságok érdemi munkájukat május 18-tól folytatják, javaslatot tesznek a megyei és fővárosi fekvőbeteg-szakellátási és az integrált járóbeteg-szakellátási kapacitások és ellátási területek következő finanszírozási évben tervezett módosítására.

A DK Miskolci Szervezete emlékezteti a Városvezetést, hogy dr. Tompa Sándor önkormányzati képviselő előterjesztést nyújtott be a közgyűlés 2015. április 16-i ülésére.
Javasolta, hogy a városi fekvőbeteg-ellátás kormányzati átalakításában a miskolci önkormányzati érdemben vegyen részt és ebben alakítsa ki álláspontját és hatalmazza fel az orvos Polgármestert Miskolc lakosságának érdemi képviseltére. A fideszes többség gondolkodás nélkül elutasította a téma napirendre vételét is.

Azonban az eddig ismertetett tervek szerint jelentős átalakítások várhatók a fekvőbeteg-ellátás területén, amelynek komoly hatása lesz a megyénk és ezen belül a miskolci kórházak működésére is.

Miskolc megyei jogú város Közgyűlése nevében a Polgármester 2012-ben a miskolci kórházakat állami kézbe adta, ami azt jelenti, hogy immár évek óta nem a Miskolci Önkormányzat törvény által előírt kötelezően ellátandó feladata a fekvőbeteg-ellátás megszervezése, működtetése. Az államosítás óta eltelt évek azt bizonyítják, hogy a központosított működtetés nem váltotta be a hozzáfűzött kormányzati várakozásokat, az ellátás színvonala szakmai és laikus vélemények alapján is romlott.

Mivel a miskolci kórházakban főleg a város lakóit gyógyítják, az ellátási felelősség törvényi kötelezettségének megszűnése nem jelentheti azt, hogy Miskolc megyei jogú város Közgyűlésének, illetve személy szerint a Polgármesternek ne lenne erkölcsi és politikai felelőssége ebben az újabb átalakítási folyamatban.

Éppen ezért azt javasoljuk ismét, hogy az Önkormányzat Közgyűlése az Alaptörvény 32. § (1) bekezdés j) pontja alapján vegyen részt a miskolci fekvőbeteg-ellátó intézmények átszervezését tárgyaló egyeztetési folyamatban, képviselje a BAZ megyei egészségügyi irányító bizottságban a miskolciak érdekeit és erről tájékoztassa a Közgyűlést.

DK Miskolc Szervezete nevében
Varga Gergő

DK Miskolc ügyvezető alelnök

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek