2024. 07. 25. csütörtök

Kristóf, Jakab
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF

Kétharmaddal marasztalták el a Fideszt az Európai parlamentben

Donáth Anna, a Momentum európai képviselője szerint óriási a jelentősége annak, hogy az Európai Parlament kétharmados arányban elmarasztalta a Fideszt. Ez előreveti, hogy érdemben folytatják a jogállamiság lebontásának vizsgálatát Magyarországgal kapcsolatban.

Az Európai Parlament ma kétharmados többséggel (466 igen, 176 nem, 41 tartózkodás mellett) megszavazta azt a határozattervezetet, amely konkrét lépésekre szólítja fel az Európai Tanácsot a magyar és lengyel kormánnyal szemben, a hetes cikkelyes eljárás alapján. A határozattervezetet az Európai Néppárt képviselőinek jelentős többsége is megszavazta.

Hiába érveltek a szerdai vitán a fideszes képviselők azzal, hogy “baloldali összeesküvés” zajlik Magyarország ellen, hiába lobbizott a háttérben a Fidesz számos politikusa, az Európai Néppárt megüzente a magyar kormánynak: nem állnak ki többet Orbán Viktor mellett. A Néppárt ezzel a döntésével a Fidesz Néppárti frakcióból való kirúgását készíti elő.

A hetes cikkelyes eljárás megindítását követően, miközben az Európai Parlament a következő lépésekről vitázik, még egy Sargentini-jelentésre való rombolást hajtott végre a magyar kormány: végleg elüldözték a CEU-t, elkezdték felszámolni az akadémiai és színházi függetlenséget, miközben a nyomozóhatóság továbbra is elszabotálja a miniszterelnök vejéhez köthető Elios-ügy felderítését. Ebből lett elege Európának.” írja közösségi oldalán Donáth Anna.

A képviselőnő egy video-üzenetében arra is felhívta a figyelmet, hogy hiába hivatkoztak az ülésen jelenlévő Fideszes képviselők arra, hogy más országokban is jelen vannak egyes magyar törvények, úgy összességében, mint Magyarországon sehol Európában nincsen együtt ennyi jogállamiságot romboló törvény, intézkedés. Donáth Anna szerint ezért is kellene az Európai Parlamentnek fellépni a jogállamiság védelmében, mert ha most nem teszi, később máshol is rossz irányban indulhatnak el a törvénykezések és a jogállami normák leépülése is várható, ha szoros határidőn belül nem dönt az unió ezeknek a gyakorlatoknak megszüntetéséről.

Kertész Z István/kép: Donáth Anna fb. oldala

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek