2024. 06. 16. vasárnap

Jusztin
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF

Kártérítés az önkényesen előállított terhes nőnek

A héthónapos terhes nőt éjjel kettőkor vitték be, de csak reggel nyolckor kezdték el kihallgatni. A ruházatát a folyosó vizsgálták át, nem pedig zárt helyiségben. Hét évvel a történtek után a bíróság minap félmilliós kártérítést ítélt meg a Helsinki Bizottság ügyfelének. Az ítélet nem jogerős.

A rendőrök 2010. március 1-jének éjjelén vitték be a héthónapos terhes nőt. Gyanúsítottként hallgatták volna ki korábban is, de nappal nem érték el, ezért döntöttek az éjjeli intézkedés mellett. Ugyan már kettőkor a rendőrségen volt, ám csak reggel 8-kor kezdték el kihallgatni. Ott már gyorsan tisztázta magát, és a nyomozást később gyorsan megszüntették vele szemben.

Bár a rendőröknek tudomása volt arról, hogy a nő várandós, mégis több szabálytalanságot követtek el, olyan fogvatartási szabályokat is megszegtek, amelyek nem csak terhesekre vonatkoznak. Az előállító helyiségbe helyezését megelőzően az egyébként kötelező ruházat-átvizsgálását nem egy zárt szobában, hanem az előállító körlet folyosóján történt; a nőt nem vizsgálta meg orvos, mielőtt az előállító helyiségbe helyezték; maga a zárka is nagyon rossz állapotban volt.

A terhes nő panaszt tett, de a rendőrség csak az előállítás hosszának indokolatlanságát ismerte el. Ügyfelünk nem hagyta annyiban, pereskedni kezdett. A számtalan eljárási fordulóban Győző Gábor, a Helsinki Bizottság ügyvédje képviselte. Ügye eljutott egész a Kúriáig, míg végre a rendőrség 2014-ben azt is elismerte, hogy meg kellett volna vizsgáltatni az ügyfelünket orvossal az előállító helyiségbe helyezést megelőzően, valamint a folyosón végrehajtott ruházat-átvizsgálás is sértett az emberi méltóságát.

Ügyfelünk ezek alapján indított kártérítési pert a Budapesti Rendőr-főkapitányság ellen. Az elsőfokú bíróság elhúzódó bizonyítási eljárást követően nem jogerősen 500 ezer forint kártérítést ítélt meg a napokban az előállítás indokolatlan hossza és az emberi méltóságot sértő ruházat-átvizsgálás miatt.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Sneakerek számla nélkül
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai folyamatosan ellenőrzik a közösségi felületeken és online portálokon értékesítőket. Az elektronikus ada…