2024. 06. 13. csütörtök

Antal, Anett
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

Jobbik:Az Európai Parlament képmutató határozata az izraeli–palesztin konfliktusról

Az Európai Parlament feladatának tekinti a háborús konfliktusok megoldásának elősegítését. E nemes szándék az esetek többségében kimerül a szemben álló felek tűzszünetre való felszólításában, holott a béke megteremtéséhez a kiváltó okok megszüntetésére lenne szükség. A jelenlegi súlyos gázai helyzetben a kiváltó okot Ban Ki-mun, az ENSZ főtitkára is világossá tette, kijelentve, hogy „túl sok” palesztin polgári lakos halt meg, és felelősséget érez a palesztinokért, akiket hosszú ideje megfosztottak a szabadság és a méltóság érzésétől.
Az EP-ben a határozati javaslatot kezdeményező frakció benyújtott állásfoglalásában egyértelművé tette Izrael felelősségét a kialakult helyzetért, ugyanakkor az Izraelt célzó rakétatámadások megszüntetését is követeli. Felhívja a figyelmet arra, hogy Izrael semmibe veszi és sorozatosan megsérti a vonatkozó ENSZ-határozatokat és emberi jogi egyezményeket. Ennek megfelelően határozottan elítéli Izrael Gáza ellen végrehajtott katonai agresszióját, és követeli annak azonnali beszüntetését, valamint javasolja az EU–Izrael társulási megállapodás befagyasztását.

Az EP néppárti–szocialista–liberális nagykoalíciója teljes mértékben kilúgozta ezt a határozattervezetet, képmutató módon a „kiegyensúlyozottság” jegyében a felek azonos felelősségére utalva, elsőként az Izraelt ért rakétatámadások beszüntetését követelve.

A Jobbik meggyőződése szerint az Európai Parlament csak akkor tud hozzájárulni a közel-keleti béke megteremtéséhez, ha világossá teszi a konfliktusban szemben álló felek alapvetően eltérő felelősségét, és elősegíti az önálló palesztin állam megteremtését.

Balczó Zoltán, a Jobbik EP-képviselője

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Lemaradt a felszállásról
Lemaradt a londoni gépről egy román utas, akit az M4-es autóúton ellenőriztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának járőrei. …