2024. 07. 13. szombat

Jenő
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

Jobbik: Vona Gábor nyílt levele az Európai Bizottságnak

Tisztelt Európai Bizottság! Tisztelt Jean-Claude Juncker Elnök Úr!

Magyarország legerősebb ellenzéki pártja, a 2018-tól kormányzati szerepvállalásra készülő Jobbik Magyarországért Mozgalom elnökeként engedjen meg némi iránymutatást ahhoz, hogy az Európai Bizottság, és személy szerint Ön is megfontolt döntést tudjon hozni Magyarország miniszterelnökének azon kéréséről, miszerint az Európai Bizottság járuljon hozzá a schengeni határvédelem magyar költségeihez.

Tisztában vagyunk azzal, hogy az Európai Bizottság, látva Magyarország rendkívül megnövekedett korrupciós kockázatát, joggal óvatos, amikor plusz adóforintok odaítéléséről dönt hazánk vonatkozásában. Mi, magyar emberek, akik leginkább elszenvedjük a közpénzekkel való rendszerszintű kormányzati visszaélést, tudjuk, az Önök óvatossága minden egyes Fidesz-kormányra bízott adóforint esetében fokozottan indokolt.

A mostani miniszterelnöki kérés ugyanakkor mind a Jobbik, mind a társadalom többségének megítélése szerint jogos. Nem azért, mert a Fidesz-kormány erőn felül védi Európát, sőt épp ez az a kormány, amely a letelepedési kötvényeken keresztül szinte ellenőrizetlenül engedett be az unió területére akár bűnözőket is, ha fizettek érte. Nem az Orbán-kormány teljesítményét kell honorálnia az Európai Bizottságnak: a magyar nép, a rendőrök, katonák, és az őket támogató adófizetők erőfeszítéseivel kell szolidárisnak lenni, hogy továbbra is el tudják látni azt a történelmi feladatot, amit Európa védelme jelent.

Egyetértünk a Bizottsággal abban, hogy a szolidaritás nem kívánságműsor. Valóban: a szolidaritás létfontosságú. A léte egyben tarthatja, erőssé teheti, a hiánya darabokra törheti Európát. Az Európai Unió ma az illegális bevándorlókkal akar minden áron szolidáris lenni, a legálisan itt tartózkodó európai polgárokkal viszont nem. Pedig ez utóbbi nem része – ahogy szóvivőjük fogalmazott – az „á la carte menü”-nek. A legalapvetőbb európai érték: az európaiak felé irányuló szolidaritás. Akkor, amikor egy magyar, egy kelet-közép-európai polgár ugyanazért a munkáért ötödannyi bért kap, mint az unió nyugati polgára, ez a szolidaritás vész el. Találjuk meg újra ezt a fontos európai értéket. A kötelezően elvárható szolidaritás szinonimája legyen ez: bérunió!

Orbán Viktor kérése jogos. Az Önök félelme is. A mi elvárásunk is, hogy valósuljon meg a bérunió. Mindennek fényében arra kérem Önt, tegyünk közösen egy lépést előre a szolidáris Európáért. Támogassák a magyar miniszterelnök kérését, de biztosítsák, hogy a kért összeget a jelenlegi korrupt kormány kizárólag a határvédelemben részt vevő rendőrök és katonák bérére, munkakörülményeik javítására fordíthassa, hogy ne alamizsnáért, hanem tisztességes európai bérekért védhessék az unió határait. Ezzel a lépéssel üzenjünk közösen: Európa számíthat Magyarországra a bevándorlás elleni küzdelemben, és Magyarország is számíthat Európára az elvándorlás elleni küzdelemben. Így lesz a szolidaritás valóban – szóvivőjük szavaival élve – „kétirányú utca”.

üdvözlettel:

Vona Gábor, a Jobbik elnöke, a béruniós európai polgári kezdeményezés elindítója

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…