2024. 06. 24. hétfő

Iván
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Köztünk szólva
  • »
  • Iskola helyett közmunka? – A DK a tankötelezettség korhatárának megemelését követeli!

Iskola helyett közmunka? – A DK a tankötelezettség korhatárának megemelését követeli!

A HVG írta meg, hogy egy 16 éves tiszaugrai fiatalt azért vették ki a szülei az iskolából, hogy közmunkásnak állhasson. A család most abból az ötvenezer forintból él, amit a tanulmányait 16 évesen befejező fiatal visz haza. Szeptemberben már több, mint 25 ezer 25 év alatti vett részt a közmunkaprogramban.
A Fidesz a korábbi 18-ról 16 évre csökkentette a tankötelezettség korhatárát, miközben leépítette a szociális ellátórendszert és a foglalkoztatási adatok kozmetikázására használta a közmunkaprogramot. E három káros kormányzati döntés együttesen eredményezte azt, hogy sok családban már 16 évesen kiesnek a fiatalok az iskolából, csak hogy a közmunkából el tudják tartani a családjukat. Ezzel olyan magyar fiatalok ezrei kallódnak el, akikből a jövő orvosai, mérnökei, ápolói, és informatikusai lehettek volna. A jelenség az Orbán-kormány teljes kudarcát jelenti a szociális, az oktatás- és a foglalkoztatáspolitikában egyaránt.

A Demokratikus Koalíció szerint vissza kell emelni a tankötelezettség korhatárát 18 évre, és fel kell hagyni az 5 éve tartó szociális megszorítással! A DK szerint a Fidesz azt a kevesek Magyarországát hozta létre, amiben a kevesek gazdagodnak, a sokak pedig nyomorognak, akár tanulmányaikat is feladva. A DK a Sokak Magyarországát építené fel az Orbán-kormány bukása után.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…