2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF

Iránban terjed a járvány az amerikai szankciók miatt

Az Egyesült Államok Irán ellen foganatosított szankciói miatt eddig nem tudták feltartóztatni a koronavírus járványt Iránban, pedig már több mint három ezer ember életébe került. Irán az ENSZ főtitkárának segítségét kérte a kialakult helyzet miatt – értesült a Magyar Békekör az Iráni Iszlám Köztársaság budapesti nagykövetségétől csütörtökön.
A diplomáciai misszió közreadta Mohamed Dzsavád Zaríf külügyminiszter Antonio Guterres ENSZ-főtitkárhoz küldött levelét, melyben „kollektív büntetésnek” minősíti, amit az USA az iráni nép ellen elkövet. Irán nem csak a szükséges orvosi eszközökhöz nem juthat hozzá a szankciók miatt, hanem népéhez még az iráni kormány járványról szóló információi sem juthatnak el az Interneten keresztül, mert a Google nem engedi meg – tűnik ki az iráni diplomácia vezetőjének leveléből. Súlyos gond tapasztalható az élelmiszer utánpótlás terén is.

A Békekörhöz eljuttatott üzenetében Irán budapesti nagykövetsége együttérzéséről és szolidaritásáról biztosítja a magyar népet és kormányt a határokon átívelő járvány elleni küzdelmében.

A Magyar Békekör válaszul elismerését és köszönetét fejezte ki egy olyan országnak és népének, amelyet a járvány sokkal jobban sújt, mint Magyarországot, mégis képes együtt érezni és szolidaritásáról biztosítani a magyar népet.

A Magyar Békekör arra kérte Irán budapesti nagykövetét, hogy Irán azoktól az országoktól kérjen segítséget, amelyek készek segíteni, és bizonyították segítő készségüket a szankciók dacára is. Elítéljük azt a politikát, amely hatalmi törekvései alá rendeli az emberek egészségét, és nemcsak Iránban akadályozza a járvány leküzdését, hanem ezzel a magatartásával világméretekben is hátráltatja – áll a Békekör pénteken kiadott közleményében.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…