2022. 12. 1. csütörtök

Elza
1 EUR 414 HUF
1 GBP 482 HUF

Ígéretes előrelépés a védőoltás terén

A koronavírus elleni orosz és brit vakcina kombinálásával két évig tartó védelmet biztosíthatnak a Covid-19-el szemben – jelentette a Magyar Szociális Fórum hétfőn, Alekszander Gincburg, a moszkvai Gamaleja Epidemiológiai és Mikrobiológiai Kutató Intézet igazgatójának tájékoztatása alapján.

A Szputnyik V és az AstraZeneca vakcina összeadásában december elején állapodtak meg a felek. E szerint közös terméküket közösen is fogják kikísérletezni.

“Az ilyen kétkomponensű hibrid vakcina alkalmazásának eredményeként sokkal jobban kialakulnak a memóriasejtek. Ennek megfelelően pedig a vakcina nem három vagy négy hónapig hat majd, hanem legalább két évig védi a beoltottakat” – mondta Gincburg.

Oroszországban egyidejűleg influenza és koronavírus elleni egységes védőoltást fejlesztenek ki. Mint Rinat Makszjutov, a Vektor Virológiai és Biotechnológiai Kutató Központ vezérigazgatója elmondta, a vakcina prototípusát állatokon már kikísérletezték, immunizáló képessége bebizonyosodott. Most szélesebb körű preklinikai vizsgálatnak vetik alá. Az új védőoltás bevezetését 2021 végére tervezik.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek