2024. 06. 23. vasárnap

Zoltán
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Köztünk szólva
  • »
  • Időbeli korlátot és parlamenti ellenőrzést kér az EBESZ/ODIHR soron kívüli közleménye

Időbeli korlátot és parlamenti ellenőrzést kér az EBESZ/ODIHR soron kívüli közleménye

A Magyar Helsinki Bizottság sajtóközleménye

A felhatalmazási „koronavírus” törvény mai szavazása előtt az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR) soron kívüli közleményben reagált a hazai történésekre.

A kihirdetett veszélyhelyzetnek időbeli korlátot kell szabni és biztosítani kell a parlament ellenőrzési lehetőségét – hívta fel a figyelmet az ODIHR igazgatója

A közlemény bírálja a kormány által beterjesztett törvényjavaslatot és szükségesnek tartja a törvény módosítását. “Egyértelmű, hogy az államok részéről gyors cselekvésre van szükség annak érdekében, hogy megvédjék lakosságukat a COVID-19 járványtól, és érthető, hogy ennek érdekében különleges intézkedésekre van szükség. Ugyanakkor a veszélyhelyzetnek – akárhol és akármilyen indokkal is hirdették ki – a céljával arányosnak kell lennie, és csak a feltétlenül szükséges időtartamra szabad fennmaradnia.” Ingibjörg Sólrún Gísladóttir, az ODIHR igazgatója emlékeztetett arra, hogy az EBESZ térségébe tartozó országok kötelezettséget vállaltak a demokrácia és a jogállamiság megőrzésére, és e kötelezettségük a veszélyhelyzetben is fennáll. Mindez azt jelenti, hogy a veszélyhelyzetben alkotott jogszabályoknak ideiglenesnek és a Parlament által ellenőrizhetőnek kell lenniük. A közlemény szerint az ODIHR igazgatója tájékoztatta a magyar kormányt a mai szavazással és a törvénytervezetben foglalt intézkedésekkel kapcsolatos aggályairól, és felajánlotta a nemzetközi szervezet támogatását és szakértelmét a nemzetközi kötelezettségvállalásoknak megfelelő szabályozás megalkotása érdekében.

Az ODIHR a törvény azon elemeit emeli ki, amelyeket a Magyar Helsinki Bizottság is aggályosnak tart, mivel azok nem felelnek meg a nemzetközi előírásoknak. Így az Európa Tanács főtitkára, az Európai Parlament LIBE Bizottsága, az EBESZ médiaszabadság képviselője, az Európa Tanács emberi jogi biztosa és a kínzás, embertelen és megalázó bánásmód elleni világszervezet, az OMCT után újabb nemzetközi testület tiltakozik a felhatalmazási törvény mai elfogadása ellen.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…