2024. 06. 15. szombat

Jolán, Vid
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF

Hivatalból vizsgálja az ombudsman, mi történik a börtönökben

Az ombudsman válaszolt a Magyar Helsinki Bizottság kezdeményezésére: egyetértett a civil jogvédőkkel, hogy járványügyi szempontból a fogvatartottakat és őreiket kiemelt veszély fenyegeti. Ezért Kozma Ákos hivatalból indított vizsgálatot.
A Magyar Helsinki Bizottság április 3-án levélben fordult Kozma Ákoshoz, az alapvető jogok biztosához. A civil jogvédők arra kérték, hogy éljen jogalkotás-kezdeményezési jogával a büntetés-végrehajtási intézetek zsúfoltságának csökkentése érdekében. A Helsinki Bizottság fontosnak tartotta azt is, hogy az ombudsman vizsgálja ki, a speciális járványügyi intézkedések nyomán mennyiben érvényesülnek az elítéltek és a büntetés-végrehajtási dolgozók alapjogai.

A biztos hétfőn küldött válaszlevelében leszögezte, osztja a civil jogvédők aggodalmát, „miszerint a koronavírus-fertőzés megjelenése, esetleges terjedése a büntetés-végrehajtási intézetek zárt közösségében rendkívül nagy kockázatot jelenthet mind a fogvatartottakra, mind az ott dolgozó személyi állományra és hozzátartozóikra nézve”. Ezért hivatalból elrendelte az intézetek vizsgálatát.

A járványellenes intézkedésekről szóló kérdéseivel már megkereste a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságát, az Országos Rendőr-főkapitányságot, az Emberi Erőforrások Minisztériumát, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságot, valamint a Koronavírus-járvány Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzset is. További szükségesnek ítélt lépéseiről ombudsman a beérkező válaszok fényében dönt.

A Magyar Helsinki Bizottság üdvözli az ombudsmani vizsgálatot. Egyben felhívja a figyelmet arra, hogy a biztos válaszlevelében nem tesz említést arról, vajon kezdeményezi-e, hogy a járvány idejére csökkentsék a börtönnépességet. Pedig erre is szükség van, és – Angliától kezdve Németországon át Olaszországig – számos országban már meg is tették. Mint ismeretes, a WHO is potenciális járványügyi gócpontokként azonosította a börtönöket, tehát a börtönzsúfoltság azonnali csökkentése kellene ahhoz, hogy a megelőző intézkedések jó eséllyel elérjék a kívánt hatásukat.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek