2024. 06. 21. péntek

Alajos, Leila
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

Hiányzó emlékek: kampány a családok újraegyesítéséért

 Ma Magyarországon a nagy szegénységben élő családok tömegei veszítik el a gyermekeiket rossz anyagi körülményeik, illetve a diszkriminatív gyermekkiemelési gyakorlat miatt. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) új kampányában országjárással, szakmai eseményekkel, a nyilvánosság különböző fórumait használva keresi a magyar polgárok figyelmét, illetve petíció indításával gyakorol nyomást a döntéshozókra, hogy egy gyermeket se szakíthassanak el a családjától a szegénység miatt.

A TASZ-hoz jogi segítségért forduló családok történetei alapján indította el a jogvédő szervezet a „Hiányzó emlékek” című kampánysorozatot. Magyarország legszegényebb vidékein élve ugyanis családok tömegeit szakítja szét a hatóság anyagi problémák miatt. Nem csak a közösen eltöltött idő tűnik el ilyenkor, hanem a közösen megélhető új emlékek, a gyermek életének legfontosabb pillanatai is; minden, amit egy szülő a gyermekéről tudhat, ahogyan megismerheti őt. A kampány kezdetén ezt mutatják be többféle, innovatív eszközzel: a TASZ által képviselt családok történetét feldolgozó fotóalbum ugyanúgy a hiányzó emlékekre koncentrál, mint a szervezet által felkért művészek és közszereplők történetei (Bombera Krisztina, Jordán Adél, Hitka Viktória, Mácsai Pál, Pokorny Lia), akik saját gyermekeikkel kapcsolatos élményekről, maradandó emlékekről mesélnek. A fotóalbumot és a kisfilmeket a TASZ vidéki nagyvárosokat felkereső országjárása során, valamint az interneten is megtekinthetik az érdeklődők, a hianyzoemlekek.tasz.hu oldalt felkeresve. A személyes találkozások során lehetőség nyílik az ügyben indított petíció aláírására, de ugyanez megtehető online is, a hianyzoemlekek.tasz.hu/peticio  címen. A TASZ a kitelepüléseit a gyermekjogi világnapon zárja. Ezen a szimbolikus napon (szeptember 20.) a Város Mindenkié Csoporttal közösen az Emberi Erőforrások Minisztérium előtt tartott rendezvényen összegzik a kampánysorozat tanulságait, és a minisztérium képviselőinek átadják az összegyűjtött aláírásokat, valamint a TASZ által kidolgozott szakmai javaslatcsomagot.

A jogvédő szervezet folyamatos munkája eredményeképp már több gyermeket sikerült hazajuttatni, az elszakított családokat egyesíteni. A probléma azonban rendszerszintű, a megoldást a költségvetési átcsoportosítás, a családban maradás segítése, a szemléletmód, illetve az eljáró hatóságok gyakorlatának megváltoztatása jelentené.

„A gyermekek védelméről szóló törvény ugyan közel húsz éve rögzíti, hogy a gyermekeknek alapvető joguk saját családjukban felnövekedni, függetlenül anyagi helyzetüktől, és kizárólag anyagi okból fennálló veszélyeztetettség miatt senkit nem szabad családjától elválasztani, a gyakorlatban mégsem ezt tapasztaljuk. A jogellenes kiemelésekkel feleslegesen tönkretett életek, szétszakított családok, örökre hiányzó emlékek, a mélyszegénységet embertelenséggel tetéző hatósági eljárások azt mutatják, hogy azonnal változtatni kell!” – nyilatkozta Boros Ilona, a TASZ Romaprogramjának jogásza.

A Tasz Romaprogramjában zajló, gyermekvédelemmel kapcsolatos munkánkban kiemelt szakmai partnerünk az Európai Roma Jogok Központja (ERRC).

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek