2024. 07. 14. vasárnap

Örs, Stella
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

Háziorvoshoz csak sürgős esetben mehetünk, előtte telefonáljunk

A koronavírus járvány idejére hirdetett veszélyhelyzet változásokat hozott a háziorvosok ellátási rendjében is.  A módosítások célja mind a beteg, mind a feladatát ellátó orvos egészségének védelme – erről tájékoztat a Praktizáló Orvosok Szövetsége.

A bevezetett rendelet értelmében háziorvoshoz, csak sürgős estben, maradandó egészségkárosodás lehetősége esetén fordulhatnak a betegek. Lázas, felső légúti fertőzésben szenvedő beteg, még a váróba sem léphet. Valamennyi háziorvos, a rendelési időben a rendelőben tartózkodik, kivéve a 65 év feletti orvosokat, akik nem találkozhatnak beteggel. Ők telefonon fogadják a körzetes betegeik kérdéseit, jelzéseit, a személyes kontaktust igénylő feladatokban őket fiatalabb kollégák helyettesítik. Fontost tudni, hogy a háziorvost minden esetben először telefonon kell értesíteni, ezt követően az orvos eldönti, hogy gyógyszert ír, táppénzre veszi, vagy kórházba küldi a beteget.

 A változás egyik lényegi eleme, hogy kórházba csak a sürgősségi osztályra küldhet beteget a háziorvos, azt is csak indokolt esetben.

Amennyiben a beteg koronavírus gyanús, – és erről telefonon értesíti körzetiorvosát – úgy a háziorvos egy úgynevezett ellenőrzőlistát tölt ki, mely segíti annak megállapítását, valóban Covid-19 fertőzés áll-e fenn.  Ekkor a háziorvos a beteg állapota szerint vagy a mentőszolgálatot küldi ki a teszt elvégzésére, vagy a koronavírus ambulanciára küldi a beteget.

 

A Praktizáló Orvosok Szövetségének közleménye kiemeli, ezekben a nehéz időkben is mindent megtesznek betegeikért, amit a lehetőségeik biztosítanak. A gondozást, krónikus betegek további kezelését, a járvány elmúlta után tudják folytatni.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…