2022. 05. 17. kedd

Paszkál
1 EUR 386 HUF
1 GBP 454 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Köztünk szólva
  • »
  • Gy. Németh Erzsébet: A DK nehéz szívvel, jobb meggyőződése ellenére szavazta meg a budapesti színházak működtetéséről szóló határozatot

Gy. Németh Erzsébet: A DK nehéz szívvel, jobb meggyőződése ellenére szavazta meg a budapesti színházak működtetéséről szóló határozatot

A mai napon a Fővárosi Közgyűlés elfogadta azt a határozatot, amelyben javaslatot tesz a budapesti színházak egy részének kormánnyal közös működtetésére. Sok vita után, nehéz szívvel, jobb meggyőződésünk ellenére szavaztuk ezt meg. El szeretném mondani ennek az okait.
A Demokratikus Koalíciónak a színházak kapcsán a legfontosabb a művészet szabadsága, amely nem tűri a politikai befolyást. Az elmúlt évek Orbán-kormányai alatt megtanultuk, hogy ahova a Fidesz beteszi a lábát, ott mindent elfoglal, mindent az uralma alá hajt. A színházaknál is látjuk ezt a törekvést, ezt a szándékot fejezi ki az új színházi törvény. Mi féltjük a kormánytól a fővárosi színházak szabadságát, mi meg akarjuk óvni őket, mi távol akarjuk tartani Budapesttől az orbáni kultúrharcot. Ezért a mi eredeti javaslatunk az volt, hogy semmilyen megállapodást ne kössön a Főváros a kormánnyal, hanem oldja meg maga a színházak fenttartását. Az ehhez szükséges 6 milliárd forintot elő lehetett volna teremteni a Főváros jóval több mint 400 milliárd forintos költségvetéséből. Tudom, hogy ez sok pénz, de azt is tudom, hogy a szabad kultúra ennek a városnak a lelke. Kevés fontosabb ügy van annál, mint a budapesti színházak és a kultúra megvédése a fideszes kultúrharctól.

Az elmúlt hetek tárgyalásai során azonban azt láttam, hogy főpolgármester úr és a fővárosi koalíciós partnerek egy része más álláspontot képviselnek. Szerintük szükséges ennek a megállapodásnak a megkötése. Sokat vitáztunk ezen a főpolgármesterrel az elmúlt időszakban. Mára megértettem, hogy a mi álláspontunknak a fővárosi közgyűlésben nincs többsége, a többség ugyanis megállapodás-párti.

Fontos elmondanom, hogy számunkra a Főváros közös működtetése a legfontosabb, hogy képesek legyünk közösen vezetni Budapestet. Ezért úgy döntöttünk, hogy eleget téve a főpolgármester úr kérésének, szem előtt tartva a fővárosi koalíció fenntartásának fontos igényét, a különvéleményünket ugyan fenntartva, de mégis megszavazzuk a határozati javaslatot. Ezt ma megtettük, ez a vita véget ért. Bízom benne, hogy ezek után is fenntartható marad a fővárosi színházak függetlensége és a Főváros ellen tud állni az orbáni kultúrharcnak.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum