2022. 05. 25. szerda

Orbán
1 EUR 383 HUF
1 GBP 447 HUF

> > Magyar Békekör:Fehéroroszország dolga, hogy leküzdje válságát

Oroszország óva intette a Nyugatot a fehérorosz belügyekbe való beavatkozástól, és azt akarja, hogy a válságot maga Fehéroroszország küzdje le – összegezte a Magyar Békekör szerdán Moszkva álláspontját.

     Dmitrij Poljanszkij, Oroszország állandó ENSZ képviselőjének első helyettese a Biztonsági Tanácsban azt mondta, hogy a Belarusban kialakult belpolitikai helyzet nem képezheti vita tárgyát a BT-ben, hiszen az ország gondjait a fehéroroszoknak kell megoldaniuk mindennemű külső beavatkozástól mentesen.

     Merkel német kancellár kedden arra kérte Putyin orosz elnököt, hogy segítse elő a fehérorosz felek közti párbeszédet.

      A fehérorosz ellenzék Litvániában tartózkodó vezetője, Szvetlana Tyihanovszkaja kedden megalakította az ellenzék koordinációs bizottságát a hatalom átvételéért. A testületben 70-en foglalnak helyet, köztük Szvjatlana Alekszievics Nobel-díjas belarusz oknyomozó író. A testület célja Alekszandr Lukasenko elnök félreállítása, és a hatalom ellenzék kezébe vétele arra való hivatkozással, hogy az augusztus 9-i választás eredményét meghamisították, a választásokat az ellenzék nyerte meg.

     Megfigyelők megjegyzik, az ellenzék feltételezett választási győzelmét nem tudja bizonyítani. A meghirdetett hatalomátvétel törvényességéhez kétségek férnek. Ezeket a kétségeket újabb választás kiírásával lehetne eloszlatni. A válság békés rendezése érdekében Lukasenko javasolta, hogy tartsanak új választást az alkotmány módosításáról szóló népszavazást követően. Az ellenzék hivatalosan nem reagált az államfő javaslatára.

     Fehéroroszország ügyében szerdán rendkívüli ülést tart az Európai Tanács. Szvetlana Tyihanovszkaja arra kérte az Európai Uniót, hogy ne ismerje el a fehéroroszországi választási eredményt

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

A 3-as számú főutat Szikszó irányában teljes szélességében lezárták. Halálos kimenetelű közúti közlekedési baleset történt 2022. május 24-én 8 óra …

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum