2024. 07. 13. szombat

Jenő
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

Digitális nemzeti valutát fogadott el Kína

  A történelemben precedens nélküli intézkedéssel Kína hétfőn hivatalos digitális (kripto) valutát fogadott el, és a nemzeti valuta részévé nyilvánította a kripto Jüant. A pekingi lépésről szerdán értesült a Magyar Békekör a Forbes sajtóügynökségtől.

    A kripto Jüant indításkor 0,12 amerikai dollár centért lehetett jegyezni, de néhány órán belül árfolyama már 6,626 dollárra szökött fel. A digitális pénz értékesítésével a kínai kormány a YuanPay Group pénzügyi csoportot bízta meg. A csoport kizárólagos joggal kereskedik a digitális valutával. A tranzakció Interneten lebonyolítható.

   Míg a dollár és a többi nagy valuta a finánc elitek ellenőrzése alatt áll, és teljes mértékben irányításuk alatt tartják, a többi ember pedig nekik kiszolgáltatva figyeli, hogy mi történik a pénzével, a kripto valutát felhasználói működtetik szerte a világon, és nincs olyan személy, aki manipulálni tudná a számlán lévő összeget. Az ismert valutapiacokra az átlagembereknek semmilyen befolyása sincs, még akkor sem, ha több ezren összeállnak. A kriptovaluta viszont decentralizált pénz, ami azt jelenti, hogy nincs központi adattárolás, nincs egyetlen személy vagy szervezet, mely teljes mértékben ellenőrzése alatt tartaná az adott pénzt.

    Megfigyelők úgy vélik, hogy Kína precedens nélküli lépése az amerikai dollár uralmának megszüntetésére irányul, a pénzügyi egyenjogúság felé tett lépés. Az első kommentárok szerint új nemzetközi pénzügyi rendszer kialakulásának része, tekintettel az amerikai pénzügyi rendszer ingatag mivoltára, az Egyesült Államok óriási eladósodására, s arra, hogy Kína a világ második gazdasági hatalma, a világkereskedelemben pedig az első helyen áll, megelőzve az Egyesült Államokat.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…