2024. 06. 23. vasárnap

Zoltán
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

Földesi: felkelt-e már Kriza Ákos?

Mármint munkahelyteremtés-ügyben. A polgármester korábban ugyanis azt mondta, az ér először célba, aki hamarabb felkelt.

„A finn befektető már keresi a munkaerőt, első lépésben 3-400 főt”. Ezt nyilatkozta hivatalba lépésének egyéves évfordulója alkalmából a 2011. október 30-án megjelent Miskolci Naplóban dr. Kriza Ákos. Ehhez képest a sajtóhírek szerint idén egy kapavágást sem végeznek el a beruházás helyszínén, ráadásul, ha 2014/2015-re fel is épül a darugyár, akkor is csupán 180 embernek adnak majd munkát. A projektre ráadásul jóval kevesebb pénzt, a korábbi hírekben szereplő 6,5 milliárd forint helyett 2,2 milliárdot fordít majd a befektető. Minderről Földesi Norbert, az MSZP miskolci önkormányzati frakcióvezetője beszélt szerdán Miskolcon. Kérdéseket is feltett: Miért késik a fejlesztés? Miért jön jóval kevesebb tőke Miskolcra, mint amiről korábban szó volt? Miért lesz nagyságrendekkel kevesebb az új munkahely?

A már említett Kriza-interjú címét idézve (Az ér először célba, aki hamarabb felkelt) Földesi Norbert feltette a kérdést: vajon a polgármester felkelt-e már? Mert még mindig nem tudni, milyen konkrét, kézzel fogható eredményei vannak legutóbbi, dél-koreai útjának. Mint ismert, Miskolc 18 fős delegációja május 19-e és 23-a között járt a borsodi megyeszékhely testvérvárosában, Asanban, közülük kilenc ember volt, akiknek a város, vagy a város cége, a Miskolc Holding állta az utazását. A többiek a Miskolci Egyetem és az iparkamara képviseletében vettek részt az úton, de helyi vállalkozók is helyet kaptak a delegációban.” Őket például hogyan sikerült kiválasztani? Sorsolással, vagy randomszerűen?” – kérdezte Földesi Norbert, jelezve, hogy az MSZP-t több vállalkozó is megkereste már ugyanezzel a kérdéssel.

A szocialista frakcióvezető megítélése szerint „nem feltétlenül csak oda kellene mennie a polgármesternek, ahol fizetik a szállását és az ellátását”, hanem olyan cégeket is meg kellene látogatnia, amelyeknek esetleg még tervei is vannak Miskolccal. „Miért nem Münchenben, a BMW-gyárral tárgyal Kriza Ákos, miért nem a kínai LED-gyár tervezett beruházása után próbál érdeklődni a polgármester?” – kérdezte Földesi Norbert. Dr. Kriza Ákos eheti, moszkvai útjával kapcsolatban az MSZP-s politikus kijelentette: nem szerencsés, hogy a polgármester víztisztító rendszereket üzemeltető cégek meghívását fogadja el akkor, amikor közbeszerzés keretében éppen most készülnek kiválasztani a miskolci ivóvízvédelmi beruházás nyertesét. A projekt egyébként 3,1 milliárd forintos, még az előző városvezetés nyert rá pályázati forrást.

Földesi Norbert várja tehát a válaszokat a finn gyár fejlesztésével kapcsolatos kérdéseire, de arra is, mi lesz a LED-gyárral, s hogy tárgyal-e a városvezetés a BMW-vel. Jó lenne, ha ezúttal konkrét információkat kapnánk, azoktól, akiket a kérdések megválaszolása illet, nem pedig gúnyolódó, „elmúltnyolcévező” nyilatkozatokat a Fidesz-frakció egyik tagjától” – fogalmazott Földesi Norbert, írja az eszakonline.hu.

*

Nem tehetünk mást, mint megismételjük a hétfőn kiadott közleményünket, ami az „Igen, a moszkvai meghívásra” címmel jelent meg – írja válaszközleményében Dobos Tímea.

„Dr. Kriza Ákos Miskolc polgármestere hétfőn Moszkvába utazott, az ezzel kapcsolatos költségeket a meghívó fél fizeti. A felkérés egy budapesti vállalkozástól érkezett a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kereskedelmi és Iparkamarához. Az iparkamarát Üszögh Lajos, a BOKIK alelnöke, a Miskolci Vízmű Kft. ügyvezető igazgatója képviseli. A háromnapos üzleti látogatás célja az orosz-magyar gazdasági kapcsolatok regionális lehetőségeinek fejlesztése, együttműködés kialakítása a kulturális, gazdasági, turisztikai területen és a víztisztítási technológiák magyarországi alkalmazásainak megismerése. Miskolc igyekszik minden olyan lehetőséget kihasználni, melyben benne vannak az új beruházások és új munkahelyek teremtésének lehetőségei. Miskolc polgármestere áttekinti az orosz-magyar regionális gazdasági kapcsolatok bővítésének lehetőségeit, megbeszélést folytat többek között a moszkvai Bogorodszkoje elöljáróság politikai vezetőivel, a helyi gazdasági kamara tisztségviselőivel és az elöljáróság területén található gazdasági társaságok képviselőivel.

Leírtuk azt is, hogy a tárgyalássorozat eredményeiről tájékoztatni fogjuk Miskolc város lakosságát.

Ebbe az intenzív kapcsolatépítésbe illeszkedik a korábbi dél-koreai látogatás is, ahová a városházi delegációt miskolci vállalkozások vezetői is elkísérték. A 2012. május 25-én kiadott Dél-Koreai látogatásról szóló közleményből is csak azt a azt részt emeljük ki, ami arra ad választ, hogy a Miskolci delegációval miért utaztak vállalkozók és a BOKIK képviselői. „Dr. Kriza Ákos Korea szöuli magyar nagykövetével a kereskedelmi kapcsolatok erősítéséről tárgyalt, ebben a törekvésében Lengyel Miklós nagykövet támogatásáról biztosította a polgármestert. Ígéretet tett arra, hogy közreműködik a két város intézményei és cégei közötti kapcsolatfelvételnél és segíti a vállalkozások kereskedelmi együttműködését. A delegációval kiutazó cégek vezetői tárgyalásokat folytattak a koreai és magyar piacok összekapcsolásáról. Miskolc város vezetésének politikai támogatása mellett a termékek exportja és importja erősödhet a jövőben, ezek az új piaci lehetőségek fejlődést hozhatnak a magyar és miskolci vállalkozásoknak is”.

2010 októbere óta Miskolc vezetése mindent megtesz azért, hogy új beruházásokat hozzon a városba, hogy új munkahelyeket teremtsen, és mindent megtesz a nemzetközi kapcsolatok erősítéséért, az új, potenciális befektetői kör megszólításáért és azt javasolja a miskolci szocialistáknak, hogy támogassák ezt a munkát, vagy legalábbis ne akadályozzák.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…