2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Fideszes hatalommámor Tiszavasvári érdekei helyett

Augusztus 1-jén Tiszavasvári önkormányzatának képviselői rendkívüli testületi ülést tartottak. A rendkívüli ülés összehívásának előzménye a július 26-án megtartott havi rendes ülésen történt váratlan bejelentés volt. Palló Sándor fideszes képviselő akkor kijelentette: a két fideszes, a három független képviselő és két, a Jobbik-frakcióból kilépett képviselő önálló frakciót szeretne alakítani. A képviselőtestület szervezeti és működés szabályzata ugyan nem teszi lehetővé a „frakcióalapítást”, azonban a 7 frissen összeállt képviselő természetesen így is többségbe került az 5 jobbikossal szemben. Szünetet rendeltem el, miután Palló képviselő kijelentette: csak a polgármesterrel hajlandóak tárgyalni. A 7 fős frakció követelései a következők voltak: Császár József lemondása az alpolgármesteri tisztségről, a tiszteletdíj visszaállítása a képviselőknek, valamint a bizottságok átalakítása. Kijelentették, hogy mindaddig, amíg követeléseik nem teljesülnek, nem szavazzák meg a minősített többséget (azaz 7 fő szavazatát) igénylő előterjesztéseket. Természetesen ebben a kérdésben is a város érdekét tartottam szem előtt, ezért hajlottam a kompromisszumra. Azonban hamar világossá vált számunkra, hogy itt szó sincs semmiféle megegyezésről, hiszen a 7 fős ellenzéki frakció diktátumokkal állt elő. A rendkívüli képviselőtestületi ülés előtti egyeztetéseken vezetőjük, a fideszes Palló Sándor kertelés nélkül kimondta: vagy teljesítjük a követeléseiket, vagy pedig nem szavazzák meg a minősített többséggel (tehát 7 szavazattal) járó előterjesztések egyikét sem! Ezt rögtön be is bizonyították, ugyanis a „hetek” még a város költségvetése szempontjából égetően fontos, 50 millió forintos állami támogatást igénylő „önhikis” pályázat benyújtásáról szóló előterjesztést sem szavazták meg. Rá kellett döbbenjek, hogy nekik valójában egyáltalán nem számít a város érdeke, nem számít, ha Tiszavasvári jelentős pénzügyi forrásoktól esik el. A lényeg számukra az volt, hogy a helyi Fidesz elnöke legyen az alpolgármester, valamint legyen újra tiszteletdíj.

Ilyen előzmények után, az augusztus 1-jei rendkívüli testületi ülés elején Császár József alpolgármester bejelentette, hogy lemond tisztségéről. Elmondta: miután a frissen megalakult, Jobbikkal szemben többségbe került új képviselőtestületi frakció egyik feltétele az ő menesztése volt, így ő nem akar a városfejlődés kerékkötője lenni, ezért lemond.

Ezt követően mutatkozott meg valójában, hogy kik azok, akiket igazán érdekel a város sorsa, és kik azok, akik csak és kizárólag a háttéralkuk eredményeként kialakult politikai és magánérdekeiket tartják szem előtt. Az alpolgármesterség egy nagyon fontos munkakör, nekem pedig a város polgármestereként jogom van eldönteni, kivel szeretnék együtt dolgozni. Azzal a lépéssel, hogy a Jobbik-frakcióban ülő Bakné Répási Ágnest jelöltem alpolgármesternek, szerettem volna, ha mindenki színt vall. Amennyiben az új 7 fős frakciónak, (különösen a két átállt volt jobbikosnak) valóban csupán Császár József személye jelentette volna a legsúlyosabb problémát, akkor az ő lemondásával teljesült is legfontosabb követelésük, és egész nyugodtan megszavazhatták volna Bakné Répási Ágnest alpolgármesternek, és mehettünk volna tovább a napirendek sorában. De nem így történt. A 7 fős ellenzéki frakciónak kiadhatták parancsba, hogy amennyiben nem a fideszes Palló Sándor lesz az alpolgármester, akkor a testület feloszlatása mellett kell szavazniuk. Tehát itt egyáltalán nem arról szólt a történet, amiről a 7 fős „nagykoalíció” beszélt állandóan (a város érdeke, önkormányzati munka hatékonyabbá tétele). Nem, ez az egész nem volt más, mint hatalomátvételi szándék megnyilatkozása egy alig leplezett zsarolási kísérlet keretében. Harminc napon belül a helyi választási bizottságnak ki kell írnia az időközi választás időpontját. Előreláthatólag ősszel lesz a voksolás.

Másfél év alatt megállítottuk a város eladósodását, pozitív mérleggel zártuk a költségvetésünket és munkahelyeket teremtünk, hiszen a közeljövőben egy 150 főt foglalkoztató üzemcsarnok átadására kerül sor. Érzem a városlakók támogatását, elindulok a választásokon és küzdeni fogok az igazságért, Tiszavasvári sorsának jobbra fordításért!

Fülöp Erik, Tiszavasvári Város Polgármestere

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek