2024. 07. 16. kedd

Valter
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Fizetési kedvezményi kérelmek elektronikus úton történő benyújtása

Fizetési kedvezményi kérelmek elektronikus úton történő benyújtása

Ismételten felhívjuk a figyelmet arra, hogy 2012. január 1-jétől az elektronikus bevallás (vagy összesítő nyilatkozat) benyújtására kötelezett adózók fizetési könnyítési és adómérséklési kérelmeiket kizárólag elektronikus úton terjeszthetik elő.Ebbe a körbe tartoznak:
–    a munkáltató,
–    a kifizető (ide értve az egyéni vállalkozónak nem minősülő magánszemély munkáltatót is),
–    az állami foglalkoztatási szerv,
–    a kiegészítő tevékenységet folytatónak nem minősülő, a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (továbbiakban Tbj. tv.) 4. § b) pontja szerinti egyéni vállalkozó
–    a Magyarországon bejegyzett egyház,
–    a szakképző iskolai tanulót tanulószerződés alapján foglalkoztató adózó,
–    a Tbj. tv. 56/A. § (4) bekezdése szerinti kötelezett, valamint
–    az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 8. számú melléklete szerint összesítő nyilatkozat benyújtására kötelezett adózó.

A kérelem benyújtásához szükséges nyomtatvány a nyomtatványkitöltő program segítségével érhető el 10FAM01 (magánszemélyek, egyéni vállalkozók) és 10FAG01 (gazdálkodók) néven.

Az elektronikus úton történő előterjesztés a kérelmek vonatkozásában kiterjed a kérelem módosítására, kiegészítésére, illetve visszavonására is.

A jogszabályváltozás miatt a papír alapon benyújtott kérelmek elbírálására az adóhatóságnak nincs lehetősége, az ilyen típusú ügyet intézkedés nélkül zárja le. Az adózó ebben az esetben eljárási illeték fizetésére nem kötelezett.

Az elektronikus ügyintézés feltétele, hogy az adózó, illetve képviselője az ügyfélkapu nyitásához szükséges regisztrációs eljárás során képzett felhasználói névvel és egy jelszóval rendelkezzen. Amennyiben az adózó egy társaság képviselőjeként kíván eljárni, úgy az ügyfélkapu azonosító szám igénylése mellett, a képviseleti jogosultságát is be kell jelentenie az adóhatóság által rendszeresített ’T180-as adatlapon.
Amennyiben ez már korábban megtörtént, egy újabb ’T180-as adatlap benyújtásával lehet a fizetési kedvezmény iránti kérelem elektronikus benyújtását biztosító joggal kiegészíteni a bejelentést.

Az elektronikus kérelmek benyújtásával kapcsolatban a www.nav.gov.hu „Letöltések” / „Nyomtatványkitöltő programok” menüben található részletes tájékoztatás.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Adóigazgatósága

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek