2024. 06. 15. szombat

Jolán, Vid
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF

Fenntarthatatlan fejlődés – A Jobbik is jelen lesz a riói Föld-csúcson

Június 20. és 23. között rendezi meg az ENSZ „Fenntartható fejlődés konferencia” nevű csúcstalálkozóját a brazíliai Rio de Janeiróban. Az eseményen kétszáz ország képviselteti magát miniszteri, illetve államfői szinten. Hazánk delegációjának tagja lesz Kepli Lajos, a Jobbik országgyűlési képviselője, a parlament Környezetvédelmi ellenőrző albizottságának elnöke is.

A fejlődés jelenlegi formájában a Jobbik szerint nem fenntartható. A válság jegyei erőteljesen mutatkoznak világszerte. Az átalakuló világrendben a természeti erőforrások – főként a termőföld és az édesvíz – birtoklása határozza meg az erőviszonyokat és pozícionálja az országokat a jelenleg kizárólag GDP-szemléletű ranglista egyes helyeire. Ebben a tekintetben hazánk kiváló adottságokkal rendelkezik mind az egy lakosra jutó termőföld, mind pedig az édesvíz mennyisége alapján, így a következő évtizedek krízishelyzetének egyik nyertesei is lehetnénk.

 

A fenti képet azonban több tényező is beárnyékolja. Termőföldünk zsebszerződések útján részben már most is külföldieké. 2014. május 1-jével ez a helyzet drámaian felgyorsulhat, hiszen lejár a moratórium, amely eddig lehetetlenné tette külföldiek jogszerű magyarországi földtulajdonszerzését. Édesvízkészletünkre is többször próbálták már külföldi érdekeltségek rátenni a kezüket. A közel-keleti térségben állandósuló ivóvízhiánnyal a nyomás egyre fokozódik. Ráadásul mi magunk sem bánunk kesztyűs kézzel az értékes javakkal. Termőföldjeink egy része a helytelen használat miatt tönkremegy, a túlzott vegyszerezés pedig a talajt és vizeinket is elszennyezi. A közelmúlt környezeti katasztrófái is rávilágítottak: azonnali cselekvésre van szükség. A Jobbik kétfrontos harcot hirdet természeti kincseink elrablói és elszennyezői ellen. A magyar gazdaság és a nemzet felvirágoztatásának sikere ezen a harcon áll vagy bukik.

 

Az ENSZ döntéshozói a világ hét kritikus problémája köré építik fel a riói Föld-csúcson születő egyezményt: a megélhetés, az energia, a nagyvárosiasodás, az óceánok, a katasztrófák, az édesvíz és az élelmezés. A dokumentum a fejlődő országok és az USA ellenállása miatt nem kecsegtet áttörő eredménnyel. A Jobbik azonban mindent megtesz, hogy a konferencián szerzett tapasztalatait és kapcsolatrendszerét Magyarország jövőjének biztosítására kamatoztassa, minden lehetséges eszközt bevetve földünk és vizeink megmentésére.

 

Jobbik Magyarországért Mozgalom

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek