2024. 06. 21. péntek

Alajos, Leila
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Tájjellegű paradicsom kutatási programba kezdtek BioSzentandráson

Tájjellegű paradicsom kutatási programba kezdtek BioSzentandráson

BioSzentandrás is bekapcsolódik az Ökológia Mezőgazdasági Kutatóintézet „On-Farm” kísérleti programjába. Erről állapodott meg a napokban az intézet képviseletében Papp Orsolya szakreferens és a BioSzentandrás projektgazdája, Hernádszentandrás polgármestere Üveges Gábor.

Az Ökológia Mezőgazdasági Kutatóintézet egyik célja a hazai öko gazdálkodók segítése. A kiváló nemzetközi kapcsolatokkal is rendelkező intézet az elmúlt időszakban is figyelemmel kísérte a hernádszentandrási mintagazdaságot, az „On-Farm” programba való kapcsolódás pedig a közös szakmai munka első lépése.

Az „On-Farm” kezdeményezés lényege, hogy a különböző zöldségek tájfajtáinak a fejlődését közösen tanulmányozzák az intézet munkatársai az ország más-más pontján is a kísérletbe vont gazdálkodókkal, megfigyelve azt, hogy egy–egy elfeledett, őshonos egyed termesztését, hol és milyen körülmények között célszerű újra elindítani, egy adott tájfajta az ország mely területén érzi igazán jól magát.

 

BioSzentandrás a paradicsomfajták tanulmányozásával kapcsolódik a kutatáshoz 2012-ben, és a tervek szerint évről-évre más és más zöldségféle válik majd a kísérlet alanyává.

Üveges Gábor polgármester a megbeszélésen arról is szólt: a biogazdálkodás adta kínálatot, az egészséges életmód alapját a hétköznapi ember számára is elérhetővé, megfoghatóvá kell tenni annak érdekében, hogy a jelenleg még belterjesnek tűnő világ a mindennapjaink részévé válhasson. Mindehhez persze az együttműködések és a párbeszéd erősítésére, a kínálati rendszer egységesítésére, az összehangolt marketing munkára van szükség, melynek folyományaként már rövidtávon lehetővé válik a termékek árainak mérséklése is.

 

A jövőbeni szakmai kapcsolat bővítésének következő állomása lesz a Gyógynövénykutató Intézet által szervezett, 2012. június 14-én, Budakalászon tartandó szakmai konferencia.  Itt az előadók között szerepel majd Dr. Drexler Dóra az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet ügyvezetője, és Üveges Gábor Hernádszentandrás polgármestere is.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek