2024. 02. 20. kedd

Aladár, Álmos
1 EUR 388 HUF
1 GBP 453 HUF

Észak-Korea kontra Egyesült Államok

A megváltozott nemzetközi erőviszonyok sajátos megnyilvánulásának véli Észak-Korea és az Egyesült Államok katonai szembesülését a Magyar Békekör.

Pénteken kiadott értékelésében a civil szerveződés úgy látja, hogy az USA nem tud mit kezdeni ellenlábasával, mert ha „tűzzel és dühhel” lépne fel ellene, mint Trump elnök helyezte kilátásba a Guam elleni támadás esetére, nem csak Észak-Koreával, hanem Kínával és Oroszországgal is szembetalálná magát, az atom nagyhatalmak közvetlen szembesülésének kockázatával.

– Nehéz megbarátkozni annak tudatával, hogy nem tehetem többé, amit eddig megtehettem, és meg kell alkudnom olyanokkal is, akiket a legszívesebben a vízbe fojtanék – érzékelteti a Békekör az amerikai vezetés lelki állapotát. Pedig nincs más lehetőség a világégéssel szemben – fűzi hozzá.

Egyöntetű a nagyhatalmak álláspontja Észak-Korea provokatív magatartásának elítélésében. Nincs viszont egyetértés abban, hogy a szankciókon kívül milyen politikai megoldást akarnak. Oroszország és Kína nemzetközi tárgyalást javasol a két Korea teljes denuklearizálásáért, és az amerikai haderő kivonásáért délről. Erre az USA eddig nem volt hajlandó. Hangoztatta ugyan szándékát a diplomáciai rendezésre, de semmit sem tett érte, Észak-Korea pedig abba a kísértésbe esett, hogy erővel pótolhatja a józan észt.  Csak remélni lehet, hogy szavait nem váltja tettekre! – írta a Békekör.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Mit jelent a tantrikus érintés?
Maga a tantrikus érintés egy modern kifejezés, hiszen ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy “felszabadulás a kiterjedés által”. Sok ember van a Földön, …