2024. 06. 13. csütörtök

Antal, Anett
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

Észak-Korea: katonai lépésre készül az Egyesült Államok?

Katonai lépést helyezett kilátásba az Egyesült Államok és dél-koreai szövetségese Észak-Korea ellen arra az esetre, ha Fenjan folytatja nukleáris fegyverkezését – jelentette a Magyar Békekör csütörtökön.
A lépés előkészítéseként THAAD típusú amerikai rakétavédelmi-rendszer azonnali telepítésébe fogtak Dél-Koreában a helyi lakosság és Kína tiltakozása közepette. Oroszország néhány nappal korábban csapatokat vont össze észak-koreai határánál, biztonsági okokra hivatkozva.

„Háborús küszöbhöz” jutottak a Koreai-félszigeten konfliktusban álló felek – jelentette ki Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter annak tulajdonította a súlyosbodó helyzetet, hogy Észak-Korea folytatja nukleáris- és rakétafejlesztési programját, az Egyesült Államok és Dél-Korea pedig katonai lépésre készül az észak-koreai fenyegetésre hivatkozva.

Oroszország diplomáciai, politikai rendezést akar. Katasztrofális következménnyel járna a Koreai-félszigetre és Észak-Kelet-Ázsiára nézve, ha katonai erőt vennének igénybe – mondta. „Oroszország az Ázsiai-Csendes-óceáni térség biztonságának és stabilitásának szavatolásában érdekelt. Ezt a célt úgy kell elérni, hogy a térség minden országa tartja magát az általánosan elismert viselkedési szabályokhoz, tiszteletben tartja a nemzetközi jogot, békésen oldja meg a vitát, és tartózkodik a katonai erő bevetésétől, a katonai erővel történő fenyegetéstől” – fűzte hozzá Lavrov.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Lemaradt a felszállásról
Lemaradt a londoni gépről egy román utas, akit az M4-es autóúton ellenőriztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának járőrei. …