2024. 06. 19. szerda

Gyárfás
1 EUR 395 HUF
1 GBP 467 HUF

Esemény utáni közlemény

A JÓL-LÉT Alapítvány üdvözli, hogy a McDonald’s felelős vállalatként a lehető leggyorsabban reagált annak az édesanyának a panaszára, aki két nappal ezelőtt nem tudta gyermekét megszoptatni egyik éttermükben.  
Az étteremhálózat képviselője közleményt adott ki, ami szerint éttermeikben minden édesanyának  lehetősége van a szoptatásra, nincs, és nem is volt érvényben olyan szabályozás, ami  ezt megtiltaná számukra.  A közlemény szerint „a McDonald’s családbarát étteremlánc, egyes éttermeinkben a pelenkázó helyiség és a játszóház mellett már cumisüveg melegítő is a kisgyermekes szülők rendelkezésére áll. Eddigi információink alapján a konkrét esetben egy éttermi dolgozó kollégánk megfelelően nyújtott segítséget az édesanyának. Később avatkozott be a külső cég alkalmazásában álló biztonsági őr. Ismereteink szerint ugyan nem szólította fel távozásra a kisgyermekes édesanyát, de arra utaló megjegyzése, hogy a csecsemő szoptatása nem elfogadott tevékenység éttermeinkben, nem cégünk álláspontját tükrözi, kifejezetten ellentétes a McDonald’s családbarát szemléletével. Az esettel kapcsolatban belső vizsgálatot indítottunk és felvettük a kapcsolatot a kisgyermekes édesanyával.”
Az érintett édesanya egyébként az üggyel kapcsolatban megjelent híreket azzal pontosította, hogy a biztonsági őr valójában nem kizavarta őt az étteremből, hanem a távozásra önkéntesen került sor.
Alapítványunk álláspontja ugyanakkor az, hogy jelen esetben a diszkrimináció egyik típusa valósult meg, amit a törvény zaklatásként ír le. Ennek épp az az egyik következménye, hogy az áldozat körül kialakul egy olyan megalázó, megszégyenítő, az emberi méltóságot sértő magatartás, amit az érintett csak úgy tud megoldani, hogy kilép a helyzetből.
Az eset kapcsán ma délelőtt 11 órakor édesanyák és édesapák fejezték ki szolidaritásukat az érintettel. Az étterem megtelt szoptatós anyukákkal, és támogató apukákkal, valamint a média számos képviselőjével.
Mindez azt üzeni számunkra, hogy egyre többen ismerik fel: a babák és az őket gondozók speciális szükségleteire való megfelelő reagálás része a társadalmi előítéletek felszámolásának.
A JÓL-LÉT Alapítvány egyik célkitűzése, hogy szakmai segítséget nyújtson azon szervezeteknek, amelyek fontosnak tartják a társadalmi felelősségvállalást, valamint a nemek közötti egyenlőség kérdését. Amennyiben erre a McDonald’s igényt tart, természetesen részükre is felajánljuk támogatást adunk ahhoz, hogy a jövőben a hasonló helyzeteket elkerülhessék.
Keveházi Kata

JÓL-LÉT Alapítvány

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek