2024. 06. 20. csütörtök

Rafael
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

Emberevő sorozatgyilkos képével toboroznak börtönőröket

Miközben az elítéltek a járványhelyzet kezelését elősegítő maszkot gyártanak 12 órás műszakokban, a büntetés-végrehajtás Hannibal Lecter karakterének megidézésével próbál munkaerőt toborozni. A börtönök krónikus munkaerőhiánnyal küzdenek, de ez a fajta „toborzási stratégia” kifejezetten ártalmas. A Magyar Helsinki Bizottság előbb levélben kérte a hirdetések eltávolítását. Miután ez nem történt meg, most nyilvánossághoz fordul a civil jogvédő szervezet.

A Magyar Helsinki Bizottság még április 14-én levélben arra kérte a büntetés-végrehajtás országos parancsnokát, hogy távolítsák el a vérszomjas kannibál sorozatgyilkos Hannibal Lecter figuráját szerepeltető toborzó felhívásaikat az internetről. A civil jogvédők azt is szorgalmazták, hogy a büntetés-végrehajtás a továbbiakban ne használjon hasonló kommunikációs eszközöket. Különösen visszás ez éppen akkor, amikor más csatornákon arról kommunikál a büntetés-végrehajtás szervezete, hogy a fogvatartottak napi 12 órás műszakokban gyártanak maszkokat a járvány elleni védekezéshez.

A csökkenő bűnözés mellett sem csökkent számottevően a börtönnépesség az utóbbi években éppen a szigorú büntetőpolitika miatt. Ma is több százan vannak a fogvatartottak között, akik csupán szabálysértés miatt kerültek oda, mert nem tudták kifizetni a kiszabott pénzbírságot. Sokan pedig ítélet nélkül töltik a letartóztatásukat a gyakran túlzsúfolt börtönökben.

A börtönbüntetés egyik célja, hogy elrettentsen a bűncselekmények elkövetésétől. Viszont ugyanilyen fontos célja az is, hogy a büntetés letelte után szabaduló elítélt be tudjon illeszkedni a társadalomba: például munkát, becsületes megélhetést találjon. Ebben óriási szerepe lenne a börtönben dolgozóknak. Vajon milyen embereket vár a büntetés-végrehajtás? Kiket szólít meg ezzel a hirdetéssel? Vajon akik erre a hirdetésre jelentkeznek, készek-e arra, hogy segítsék a fogvatartottakat a szabad életre felkészíteni?

Nincs könnyű dolguk a börtönökben dolgozóknak. Az óriási létszámhiány, a rossz fizikai körülmények, a túlzsúfoltság, a jelentős fluktuáció miatt különösen. Ezen nem fog segíteni, ha a büntetés-végrehajtás a hirdetéseiben azt sugallja, hogy ott szájkosaras kannibálokra kell vigyázni.

Ez a fajta kommunikáció erősíti a fogvatartottak társadalmi megbélyegzését, ami nyilvánvaló módon ellentétes a büntetés-végrehajtás törvényben is rögzített alapfeladatával, az elítéltek társadalmi beilleszkedésének és a jogkövető magatartásuk kialakulásának elősegítésével.

Az országos parancsnokságnak írt levelünkben is jeleztük: reméljük, hogy a plakát közzététele nem a magyar büntetés-végrehajtás képét tükrözi a fogvatartottakról, hanem csupán egy átgondolatlan kommunikációs döntés eredménye, rossz vicc. Azt kértük, hogy távolítsák el minden felületről a plakátokat, sajnos azonban ez a mai napig nem történt meg. Optimisták vagyunk, ezért még mindig azt reméljük, hogy ennek oka a koronavírussal kapcsolatos többletfeladatok okozta időhiány, és a büntetés-végrehajtása nem azonosul a plakát sugallta látásmóddal.
Hiteles forrásból sz

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek