2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Elhibázott a kormány munkaerőpiaci cigányintegrációs politikája is

A Fidesz-kormány ismét megdöbbentő javaslattal állt elő: a szakképző iskolákban a közismereti tantárgyak arányát immár nem 50 százalékban, nem is minimum 33 százalékban akarják meghatározni, hanem maximum 33 százalékban az iskola döntésére bízva. Tehát akár nulla is lehet. Ezzel párhuzamosan immár a 9. osztálytól, tehát 14 éves kortól rögtön mehetnek tanműhelybe a gyerekek a gépek, vegyi anyagok közé bármilyen típusú szakmai tudás nélkül.

Eközben a munkaerőpiacot érintő tervek közt szerepel, hogy azon  munkáltatók, akik szakképzettség nélküli munkaerőt alkalmaznak, társadalombiztosítási kedvezményt vehetnek majd igénybe.

Ezzel tehát valódi tudás és tanulási képesség nélküli, de szakmunkáspapírral rendelkezők tömeggyártása, és a minőségi szolgáltatások érdekében minőségi munkaerő alkalmazása helyett az olcsóbb, alkalmatlanabb munkaerő felvételének ösztönzése a cél. Ezek az intézkedések a gazdaságot hosszú távon lehetetlen helyzetbe hozzák, hamarosan a minőségi munkaerő nyugatra vándorlása és az utánpótlás hiánya miatt még azok a magyar kis- és középvállalkozások sem találnak majd megfelelő munkaerőt, akik a kedvezmények ellenére azt keresnének. Akik pedig az egyre nagyobb élőmunka-terhek miatt kényszerűen beérik a szakképzetlen munkaerővel, nem fognak tudni versenyképes szolgáltatásokat nyújtani. Mindez újabb lökés a gazdaság és az ország számára a szakadék felé.

Ezeknek az intézkedéseknek a közös gyökere az Orbán-kormány Roma Integráció Évtizede Program Stratégiai Tervében lelhető fel, melyben – sok egyéb közt – a kormány vállalja: 2015-ig 20 ezer cigány fiatalt juttatnak szakmunkás-bizonyítványhoz, és 100 ezer munkanélküli cigány embert munkahelyhez. A tervezett intézkedésekkel a Fidesz egyértelműen kinyilvánítja, hogy nem tartja alkalmasnak a cigányságot a magyar szakképzési, oktatási és munkaerőpiaci elvárások, a minimális szint teljesítésére sem. Ezért hozzájuk süllyesztik a már egyébként lezüllesztett szakképzést, és az adó- és járulékterhekkel sanyargatott kis- és középvállalkozásokat önmagukra nézve előnytelen humánpolitikára kényszerítik.

Az intézkedés azonban azért különösen káros, mert egységesen megszüntetik a minőségi szakképzést, és a még reménykedő, itthon boldogulni próbáló szakemberek elől adják a munkahelyet szakképzetleneknek. Ennek hosszú távon felbecsülhetetlen kára lesz. Amit a kormány jelenleg művel, az mind a cigányság, mind a magyarság köreiben elutasításra találó erőszakos, fordított integráció, a többségi társadalomban eddig megfelelő elvárásokkal garantált színvonalának törvényi lezüllesztése.

A cigányság szakképzési és munkaerőpiaci integrációja kapcsán is nyilvánvaló, hogy azt csak és kizárólag a cigányság felzárkóztatása után lehet végrehajtani, a kormánynak inkább ebbe az irányba kellene a megfelelő intézkedéseket megtenni a kitörésre lehetőséget adó közmunkarendszer és a célzott, felzárkóztató oktatás, nevelés kialakítása révén.

Bertha Szilvia, a Jobbik országgyűlési képviselője

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek