2024. 06. 20. csütörtök

Rafael
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Köztünk szólva
  • »
  • Elbukott a kormány „munkahelyvédelmi” programja – A DK két valódi válságkezelő intézkedést javasol

Elbukott a kormány „munkahelyvédelmi” programja – A DK két valódi válságkezelő intézkedést javasol

Mostanra mindenki számára nyilvánvalóvá vált, hogy nagy a baj az országban. A kormány hangzatos munkavédelmi intézkedései elbuktak, hiába szépítgetik a számokat és tagadják meg a válság mértékét, az Orbán-kormány miatt akár 300 ezer ember is elveszíthette a munkáját. A DK azt követeli, hogy a kormány hozzon két új, valódi válságkezelő intézkedést:

Jelentsen be széleskörűen elérhető, pályázgatás- és bürokráciamentes állami bérpótlék-programot, hiszen a meglévő intézkedés nyilvánvalóan nem működik. A pótlék mértéke – cégmérettől függően – a bérköltség 80 százaléka is lehet.
Ha pedig már lemondott 300 ezer magyar ember munkahelyéről, legalább fizesse ki a válságban elbocsátott munkavállalók korábbi bérének 80 százalékát.

Ha a munkahelyvédelem működött volna, akkor nem kellene ennyi ember fizetését pótolni, de a kormány csak magára haragudhat, amiért most erre van szükség. Mindezt már hetekkel ezelőtt javasoltuk a DK 20 pontos gazdasági válságkezelő csomagjában, és bár azt már nem mondhatjuk, hogy sosem késő elfogadni, hiszen hatalmasra nőtt a munkanélküliség, talán még menteni lehetne vele a menthetőt.

Dr. Molnár Csaba

A Demokratikus Koalíció ügyvezető alelnöke, az Európai Parlament Gazdasági Bizottságának tagja

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek