2024. 07. 12. péntek

Dalma, Izabella
1 EUR 394 HUF
1 GBP 467 HUF

Egyoldalúan és tisztességtelenül a bankok sem módosíthatnak!

A Jobbik azt várja a kormánytól és az igazságszolgáltatás szerveitől, hogy végre az emberek mellé álljanak, és ne a külföldi vagy külföldi hátterű pénzügyi körök szekerét tolják. A közelmúltban a devizahitelezés ügyében megjelent kúriai állásfoglalás egyértelmű üzenete az emberek és az alsóbb szintű bíróságok felé, hogy jogegyenlőség ide vagy oda, a pálya azért a pénzügyi szektornak lejt. A Jobbik nem tartja elfogadhatónak, hogy arra hivatkozással, hogy a joghoz kevésbé értő ügyfelekkel a pénzintézetek mindenféle nyilatkozatot aláírattak a hitelek felvételekor, e ponttól minden kockázatot az ügyfeleknek kellene vállalniuk. Arról nem is beszélve, mennyire nehezen magyarázható az a gyakorlat, hogy miközben a svájci jegybanki alapkamat lefelé mozdult, addig Magyarországon nőttek a svájci frank alapú hitelek kamatai.

A Kúria megállapítja, hogy az egyoldalú szerződésmódosítás lehetősége önmagában nem sérti a jogszabályokat. Ugyanakkor ezen túlmenően is fenntartjuk, hogy a tisztességtelen, realitásokat nem tükröző, egyoldalú szerződésmódosítást semmiképpen sem lehet érvényesnek tekinteni. A legfontosabb végkövetkeztetés egyértelműen az, hogy a közhiedelemmel és a különböző világhálós honlapokon megjelentekkel ellentétben a Kúria döntése nem veszi el a lehetőséget a tisztességtelen egyoldalú szerződésmódosítások peresíthetőségétől. Ez pedig különösen fontos és üzenetértékkel bír egy olyan időszakban, amikor a devizahitelesek majd’ négyötödének helyzete megoldatlan, jelentős részük pedig semmiféle segítséget nem kapott helyzete megoldásához még a Jobbik konstruktív, építő és minden károsultak támogatni képes javaslatai ellenére sem.

Staudt Gábor és Z. Kárpát Dániel, a Jobbik országgyűlési képviselői

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Mecsekről a Fehérvár ralira
Villáminterjú a Fehérvár rali előtt Kronome Ákossal. Ákos, túl vagytok az 57. Mecsek Ralin. Ott voltatok elsők, és hatodikak is összesítésben a P12 …