2022. 01. 28. péntek

Károly, Karola
1 EUR 358 HUF
1 GBP 431 HUF

Döntés az Európai Uniós csúcsértekezleten

Maradt a jogállamiság, mint feltétel csak nincs a hogyan definiálva

Az Európai Unió tagállamai megállapodtak az elkövetkezendő hét év (2021-2027) költségvetéséről. A jogállamiság kitétel benne van a megállapodásban csak éppen, a hogyan tartható ez be, illetve a visszaélések, hogyan szankcionálhatók még nincs egyértelműen kidolgozva.

A Momentum szerint az Európai Unió egyértelmű jelzést tett: látja, hogy ellopják a pénzt Magyarországon, és elege van. Megszületett a döntés: egy erős Európában szükség van jogállamisági feltételrendszerre, ami megakadályozza, hogy a korrupt kormányok – például a magyar – számolatlanul lopják az uniós forrásokat. A most elfogadott jogállamisági mechanizmus tökéletlen – de egy fontos lépés a helyes irányba.“

A pontos részletek ősszel derülnek ki, de bármi is lesz a döntés, azt a magyar miniszterelnök nem vétózhatja meg – minősített többséggel döntenek majd a tagállamok vezetői. Egyelőre csak a mechanizmus szükségességéről állapodtak meg, ahhoz, hogy ez valóban hatásos eszköz legyen a korrupt kormányok megfékezésére, konkrét kötelezettségekre van szükség.” írja a Momentum a közleményében.

Ellenzéki szemmel kevésbé optimista Ungár Péter az LMP országgyűlési képviselője.

„Nehéz helyzetbe kerül az, aki meg akarja érteni, hogy mi történt az Uniós-csúcson: a kormányoldal szerint Orbán Viktor a valaha volt legfényesebb győzelmet aratta, az ellenzéki oldalon megszólalók szerint olyan súlyos vereséget szenvedett, hogy azon is meglepődnének, ha egyáltalán haza merne jönni. Az előbbivel kevésbé akarok foglalkozni, mert semmi meglepő nincs benne, alapvetően bármi történik, ezt kommunikálja a kormányoldal. Az ellenzéki reakciók ugyanakkor megérnek pár szót. Nem helyes, ha mi is ugyanúgy megpróbáljuk leegyszerűsíteni a világot, mint a Fidesz teszi: ebben a versenyben ugyanis soha nem fogunk nyerni. Nem helyes, ha azt üzenjük a szavazóinak, hogy mindenki hátradőlhet, az Unió tegnap megvédte a magyar jogállamiságot, mert nincs így. A jogállamisággal kapcsolatos nyilvánosságra hozott rész feltételes és áttételes.

A saját szabadságunkért saját magunknak kell megküzdeni, mi tudjuk megvédeni a sajtószabadságot, a civil szervezeteket vagy akár CEU-t, az Unió nem fogja megtenni helyettünk. Nem helyes azt mondani, hogy az Unió elzárta a pénzcsapokat, mert a pénz jönni fog, ráadásul a kifizetését nem kötötte jogállami feltételekhez.

Sokkal inkább azt kéne elmondanunk, hogy mi másképpen használnánk fel azokat, például arra költenénk, hogy Magyarországon a szociális dolgozótól az ápolón keresztül a pedagógusig mindenkinek tisztességes bér járjon, vagy autógyárak és atomerőművek helyett talán fektessük a pénzt a zöldiparba. Ez olyan ajánlat, amiért érdemes lehet kormányt váltani, szemben azzal, hogy sikerként ünnepeljük, ha Magyarország ellen majd egyszer végre fellép az EU vezetése, ami a létező világok legjobbika.

Az egész döntés, ami született, sajnos nem történelmi. Az EU jobboldali vezetése pénzzel próbálja betömni a gazdasági status quo repedéseit, ez nem fog segíteni fenntarthatóvá tenni az európai gazdaságot. Az EU gazdasági szerkezete növeli a különbségeket a centrumországok és a periféria között és ezzel a megállapodással ez nem fog változni” írja Ungár Péter a közösségi oldalán.

Kertész Z István

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum