2023. 02. 9. csütörtök

Abigél, Alex
1 EUR 389 HUF
1 GBP 438 HUF

Balczó: a források fő kedvezményezettjei a NER-oligarchák és a multik maradnak

Az uniós csúcson az ötödik nap reggelén, hosszú vajúdás után megszületett a kompromisszumos döntés a hétéves költségvetésről és a gazdasági helyreállítási csomagról. Ezek együttesen 1824 milliárd eurót tesznek ki. Nyilvánvaló, hogy az utóbbi elsődleges célja a déli államok megsegítése révén az euró stabilitásának biztosítása.

A hétéves költségvetésben számunkra a leghátrányosabb változás a kohéziós alapok jelentős csökkenése, valamint a helyreállítási csomagban a vidékfejlesztési összeg megfelezése. Bevezetik az ún. kondicionalitás általános rendszerét, összefüggésben a jogállamiság tiszteletben tartásával, a költségvetés védelmére is hivatkozva. Ez tehát a magyar és a lengyel ellenállás dacára megjelenik az elfogadott szövegben, ugyanakkor az eljárási mechanizmust az Európai Bizottság eredeti szigorú javaslatához képest fellazították.

Orbán Viktornak azt a követelést sem sikerült elfogadtatnia, amely szerint a jogállami normák megsértése miatt Magyarország és Lengyelország ellen folyó ún. 7-es cikkely szerinti eljárást a költségvetés elfogadása előtt zárják le. Erről az eleve irreális magyar feltételről érdemi tárgyalások nem is folytak. Mint ahogyan a civil szerveztek, az NGO-k uniós támogatásának megvonása sem került terítékre. A tagállami vezetők nem osztoznak a magyar propaganda szülte Soros-hálózat fóbiában.

Orbán Viktor saját táborának szóló üzenete szerint most is, mint mindig, harcolni ment Brüsszelbe. Amit az eredménytől függetlenül előre tudtunk: magát győztesnek hirdetve fog visszatérni Budapestre. Így is lett, annak ellenére, hogy az Országgyűlésben a sajátjai által kimondatott feltételek közül három nem teljesült.

A Jobbik szerint az uniós források felhasználásával kapcsolatos legfontosabb kérdések a magyar országgyűlési határozat szavazásakor eldőltek. A Fidesz-KDNP többség elutasította indítványunkat, amelyik egyrészt az Európai Ügyészséghez való csatlakozásunkra vonatkozott, másrészt az EU-s pénzek felhasználásának fókuszába a hazai kis- és közepes vállalkozásokat helyezte. Vagyis továbbra sem számíthatunk a csalások és a korrupció elleni határozott fellépésre, s az uniós források fő kedvezményezettjei a NER-oligarchák és a multinacionális cégek maradnak. Ebben változást csak 2022-ben az orbáni rendszer leváltása hozhat.

Balczó Zoltán

a Jobbik országgyűlési képviselője

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek