2024. 06. 25. kedd

Vilmos
1 EUR 394 HUF
1 GBP 465 HUF

DK: Újabb nehéz tanév kezdődik

A Demokratikus Koalíció sok sikert kíván a tanévet kezdő óvodásoknak, iskolásoknak és szüleiknek, a pedagógusoknak, hallgatóknak és oktatóknak.
Nem hallgathatjuk el az sem, hogy újabb nehéz tanév kezdődik. A kormány átgondolatlan reformjai egyre mélyebb zűrzavarba taszítják az óvodákat, iskolákat, egyetemeket.

A KLIK nem képes az iskolák működését biztosító forrásokat biztosítani, még a közüzemi számlákat sem képes fizetni. A pedagógusok nem jutnak hozza megérdemelt juttatásaikhoz. Az életpálya modell méltó elismerés helyett felesleges papírmunkát és értelmetlen többletfeladatokat hozott. A tankönyvellátás megszervezésének terhe szinte már teljesen az iskolákra hárul, miközben a könyvek minősége rohamosan romlik.

A kormány sok milliárd forintot vont ki az elmúlt években a köz- és felsőoktatásból. Eközben úgy kezeli az intézményeket, mintha azok hűbérbirtokok lennének: a szakmai szempontokat, a tantestületek, szülői közösségek véleményét figyelmen kívül hagyva nevez ki vezetőket, az oktatók és hallgatók véleményét semmibe véve, az ésszerű érveken átgázolva dönt egyetemek és főiskolák átszervezéséről és összevonásáról.

Valljuk, hogy az oktatás minősége meghatározza az ország jövőjét. Közös feladatunk lesz, hogy az Orbán rendszer bukása után helyreállítsuk az oktatás szabadságát, a pedagógusok és oktatók méltóságát és szakma autonómiáját, hogy lehetőséget és esélyt adjunk minden gyereknek és fiatalnak.

Niedermüller Péter
alelnök DK

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek