2024. 04. 15. hétfő

Anasztázia, Tas
1 EUR 394 HUF
1 GBP 462 HUF

DK: Nincs semmiféle növekedési fordulat

Varga Mihály miniszter és őt követően az egész fideszes propagandagépezet növekedési fordulatról, sikerről beszél. A vártnál kedvezőbb negyedéves GDP-adat mögött azonban nem gazdasági trendváltás húzódik meg, hanem pusztán három átmeneti tényező: a tavalyi súlyos visszaesés után a mezőgazdasági termelés időjárás-függő emelkedése, a korábbi kormányok által elindított fejlesztéseken alapuló autóipari növekedés és az állami beruházásokhoz kapcsolódó építőipari növekedés. Tartósnak ígérkező növekedési fordulatról akkor beszélhetnénk, ha 1. növekedésnek indultak volna a versenyszféra beruházásai, 2. növekedne a lakásépítés, 3. javulna a magyar gazdaság versenyképessége. Ezzel szemben ma 1. nincs fordulat a versenyszféra beruházásaiban, 2. több évtizedes mélyponton a lakásépítés, 3. Magyarország tovább esik vissza minden nemzetközi versenyképességi listán.

E fordulathoz befektetői biztonságra, kiszámítható vállalkozási környezetre, stabil, a gazdaságot hitellel ellátó bankrendszerre, általános jogbiztonságra lenne szükség. Az Orbán-kormány ennek ellenkezőjét teszi: a bankok és multik elleni harca elriasztja a befektetőket, akadályozza a hitelezést. Az említett feltételek megteremtése a demokratikus pártok által alakított következő kormányra vár.

Sikerrel csak olyan gazdaságpolitika kecsegtet, amely nem a választásokig terjedő hónapokat, hanem az ország hosszú távú fejlődését tartja szem előtt. A DK ilyen gazdaságpolitikát javasol az országnak.

Bauer Tamás
DK alelnök

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek