2024. 06. 17. hétfő

Laura, Alida
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Köztünk szólva
  • »
  • DK: Niedermüller Péter a közmédia finanszírozásának és a TV2 megvásárlásának vizsgálatát kezdeményezi az Európai Bizottságnál

DK: Niedermüller Péter a közmédia finanszírozásának és a TV2 megvásárlásának vizsgálatát kezdeményezi az Európai Bizottságnál

A Demokratikus Koalíció alelnöke és európai parlamenti képviselője által benyújtott kérdés felidézi, hogy a közmédia finanszírozása az uniós szabályok szerint akkor nem számít tiltott állami támogatnak, ha ennek mértéke arányos az ellátott közfeladattal.

A magyar közmédia állami támogatása viszont 80 milliárd forint évente, ami a magyar piacot rendkívül erősen torzítja. Ebből a forrásból a közmédia nemcsak kulturális, nevelési és tájékozatatási feladatokat lát el, hanem például 24 órás sportcsatornát is üzemeltet, illetve direkt politikai propagandát folytat.

A közszolgálati érték-mérés, amelynek transzparenciát kellene biztosítania a közpénzek felhasználásában, sem felel meg az európai normáknak a szakértők szerint, sem objektívnek, sem függetlennek nem tekinthető.

Más szempontból is felmerül a médiapiac állami befolyásolásának gyanúja. Meg nem cáfolt sajtóhírek szerint a  TV2 megvásárlásához szükséges tőke jelentős részét a százszázalékos állami tulajdonú Eximbank biztosította Andy Vajna számára. Amennyiben ez igaz, az szintén felveti azt a gyanút, hogy burkolt módon állami tulajdonszerzés történt ezen a területen.

Ennek alapján a képviselő azt kéri az Európai Bizottságtól, hogy vizsgálja meg, hogy a TV2 megvásárlása és a közmédia finanszírozási gyakorlata megfelel az uniós szabályoknak.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek