2024. 06. 16. vasárnap

Jusztin
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF

DK: Navracsics lehet az első halálbüntetés-párti uniós biztos?

Orbán Viktort odáig sodorta gyógyíthatatlan populizmusa, hogy egy uniós tagország miniszterelnökeként vetette fel a az Európai Unió Alapjogi Kartájával teljességgel ellentétes halálbüntetés ötletét. Az Európai Unió és az Európai Parlament vezetői egyöntetűen és határozottan utasították el a kérdés felvetését. Számukra ez volt az utolsó csepp azok után, hogy meggyőződtek a nemzeti konzultációnak nevezett populista és manipulatív propagandakérdőív idegenellenességéről.
Mivel a halálbüntetés esetleges visszaállítása hazánk uniós jogainak megvonásával járna, kínos helyzetbe kerültek az Orbán-kormány uniós delegáltjai is.

A Demokratikus Koalíció Navracsics Tiborhoz, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosához fordul. A DK arra kíváncsi, hogy Navracsics Tibor EU-biztosként egyetért-e a magyar miniszterelnök európai értékekkel teljességgel szembemenő szavaival. A DK szerint Navracsics Tibornak nem csak politikai, hanem erkölcsi kötelessége is, hogy állást foglaljon: vagy az általa is képviselt európai közösséget vagy Orbán Viktort és a Fideszt kell megtagadnia.

A Demokratikus Koalíció azt akarja megtudni, hogy ha Navracsics Tibor elutasítja a halálbüntetést, akkor mikor szándékozik a széles nyilvánosság előtt elhatárolódni Orbán Viktortól, ha pedig támogatja, akkor mikor fogja visszaadni EU-biztosi megbizatását, ami ebben az esetben elkerülhetetlen volna.

Molnár Csaba
EP képviselő DK

Niedermüller Péter
EP képviselő DK

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek