2024. 06. 14. péntek

Vazul
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Köztünk szólva
  • »
  • DK: Még fel sem állították, félig már ledöntöttük Hóman szobrát Székesfehérváron!

DK: Még fel sem állították, félig már ledöntöttük Hóman szobrát Székesfehérváron!

Cser-Palkovics András székesfehérvári fideszes polgármester ma belátta, hogy se nem túl nemzeti, se nem túl keresztény, és persze semmilyen szempontból sem elfogadható, ha egy olyan nyíltan antiszemita politikusról állít szobrot, aki közvetett bűnrészese sokszázezer magyar polgár meggyilkolásának. A polgármester ezért ma megkérte a Hóman Bálint Alapítványt, hogy fizesse vissza a szoborállításra kapott közpénzt, az antiszemita politikus szellemiségétől azonban nem volt hajlandó elhatárolódni.

Hóman Bálint volt az a politikus, aki az egyik kezdeményezője és élharcosa volt a zsidótörvényeknek, és aki az utolsó pillanatig, a nyilas parlamentben is kitartott zsidóellenessége mellett. Cser-Palkovics szerint a szoborállítás elleni tiltakozás jelenti a “gyűlölet és szembenállás kultúráját”, nem pedig az, hogy a fideszes városvezetés a nyilas-rendszer egyik bűnrészeséről állítana szobrot. A Fidesz legújabb szélsőjobboldali húzása ma kudarcot vallott, sem Magyarország, sem Székesfehérvár nem kér a XX. századi magyar történelem legaljasabb bűneit elkövetők szelleméből.

A Demokratikus Koalíció a székesfehérváriak, a civilek, és a saját sikerének is tekinti, hogy a város minden támogatást megvont a Hóman-szobortól. A DK bízik abban, hogy a december 18-i közgyűlésen hivatalosan is visszavonják a Hóman-szobor felállításának tervét.

Földi Judit
a DK székesfehérvári szervezetének elnöke

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek