2024. 04. 19. péntek

Emma
1 EUR 394 HUF
1 GBP 460 HUF

DK: Már a gyógyszer is hiányzik – az Orbán-kormány újabb szégyene

A szakemberek szerint ugyan többféle gyógyszer van ma forgalomban, mint tizenöt éve, mégis nagyobb a hiány, mint akkor. Ráadásul olyan gyógyszerek hiányoznak a patikákból, amelyek nehezen pótolhatók, vagy válthatók ki más medicinákkal. Például olyan vérnyomáscsökkentő is eltűnt, amelyiknek egyáltalán nincs helyettesítője, miközben több tízezer beteg erre a készítményre lett beállítva.

Gond van egy agyhártyagyulladás elleni gyógyszerrel is, amely szintén nem kapható, csak külföldről lehet behozni, olykor több tízezer forintos áron. A probléma azért is jelentős, mert a korábban megszokott gyógyszer pótlására felírt másik akár ezer forintos tétellel is többe kerülhet, ráadásul az emberek gyanakvóak, nem szívesen vesznek be új tablettát. Előfordul, hogy a már nem kapható gyógyszer helyett felírt újat nem merik bevenni, ki sem váltják, ez viszont az egészségük rovására mehet. És hogy teljes legyen a gyalázat, a daganatos betegeknek bevezetendő 17 új készítmény esetében a 70 év felettieket az Orbán-kormány tudatosan ki akarja zárni az ellátásból.

Idén 168 gyógyszer került fel az ideiglenesen, vagy teljesen hiánycikkek listájára. A DK arra szólítja fel tárca nélkül működő egészségügyi kormányzatot, hogy vizsgálja felül a gyógyszerpiacot, gondoskodjon a nélkülözhetetlen tabletták, vakcinák folyamatos árusításáról, elvégre az emberek egészségénél nincs fontosabb.

Dr. László Imre elnökségi tag, DK

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Ma van a logisztika napja
Közös szakmai konferencián ünnepli a Logisztika Napját a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) és a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU)   Sajtóközlem…