2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF

DK: Kilakoltatások helyett hatékony európai keretrendszert a romák támogatására!

Következményének kell lennie a romákat érintő jogtalan kilakoltatásoknak hangsúlyozta Niedermüller Péter a Demokratikus Koalíció képviselője az Európai Parlament témával foglalkozó meghallgatásán.
A meghallgatáson, amelyet 5 különböző képviselőcsoporthoz tartozó 9 európai képviselő és 5 európai szinten működő civil csoport szervezett, a Magyarországon, Bulgáriában, Franciaországban és Olaszországban a romákat érintő erőszakos kilakoltatásokat vizsgálták.

Niedermüller Péter megnyitójában felhívta a figyelmet a háttérben álló politikai szándékokra, arra hogy, Miskolcon a Jobbik és a Fidesz versenyezve szította az indulatokat a számozott utcákban élő romákkal szemben a választások idején, a kormány pedig semmit sem tesz azért, hogy érvényt szerezzen a jogállami elveknek és a saját roma stratégiájának.

Emlékeztetett, hogy korábbi válaszában Vera Jourova uniós biztos világossá tette, hogy a kilakoltatások miskolci gyakorlata ellentétes az Európai Roma Keretstratégiával. Mint mondta, ennek jogi és pénzügyi következménye kell, hogy legyen. Az európai keretstratégia megújítására van szükség, és garanciákra annak érdekében, hogy a rendelkezésre álló európai uniós forrásokat hatékonyan használják fel a romák lakhatási körülményeinek javítására.

A miskolci helyzetről Udvari Márton, a NEKI munkatársa adott tájékoztatást. Bár a magyar kormány is kapott meghívást, képviselői nem vettek részt az eseményen.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…