2024. 06. 19. szerda

Gyárfás
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

DK: Káoszban kezdődik a szakképzési tanév

A Demokratikus Koalíció jó előre figyelmeztetett, hogy a szakképzésben a kormány által áterőltetett változások  káoszt és a színvonal csökkenését okozzák majd.
Aggodalmunk sajnos beigazolódott. Az újonnan átcímkézett szakgimnáziumoknak úgy kell elkezdeni a tanévet, hogy a rossz irányú változásokat, kapkodva, elégséges felkészülési idő és egyeztetések nélkül zúdítják rá az iskolákra úgy, hogy még a szükséges jogszabályok, könyvek és a tantervek pedig csak tegnap jelent meg. A tanárok nem tudják, hogy mit és miből és hogyan tanítsanak, az igazgatók, hogy hogyan szervezzék meg az oktatást.

A közismereti óraszámok csökkentése, a természettudományos oktatás visszaszorítás, az érettségi átalakítása a szakgimnáziumban tanulók számára sokkal nehezebbé teszik azt, hogy a felsőoktatásban folytassák tanulmányaikat. Így ennek az iskolatípusnak éppen a legnagyobb előnye, a rugalmas választás lehetősége veszik el, a lebutított szakiskola után újabb zsákutcás képzés jön létre.

A Demokratikus Koalíció álláspontja szerint ez felelőtlen játék a diákok sorsával, és a magyar gazdaságra is káros következményei lesznek. Ezért felszólítjuk a kormányt, hogy vonja vissza a szakgimnáziumokkal kapcsolatos elképzeléseit és kezdjen egyeztetéseket a szakma képviselőivel.

Niedermüller Péter
Alelnök
EP-képviselő
DK

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek